Intervju med Henrik Schylander
Intervju • Nyhet
Henrik Schylander klev in som COO på Fiskeriet i januari. Han har sedan tidigare en lång erfarenhet av livsmedelsbranschen men har därefter gjort några branschbyten för att nu återvända “hem”, fast med en twist. Läs mer om Henriks första tid på Fiskeriet och vilka utmaningar som kommer med den nya rollen.
Vill du berätta lite om ditt uppdrag på Fiskeriet?
– Jag ansvarar över det man kan kalla för varuförsörjningen inom Fiskeriet. Det innebär inköp och Operations samt kvalitét. Det handlar om att köpa in fisken från producent och leverantör, säkerställa rätt lagerhållning, produktion och förpackning samt slutligen leveransen ut till kund.
Fiskeriet är en del av Insula, en större norsk koncern. Det är en relativt nybildad koncern som har uppkommit genom olika förvärv på den svenska marknaden. Vi är ett nytt och ungt företag som ingår i en koncern som även den är ny och ung.
Hur skulle du beskriva din första tid?
– Den har varit fartfylld, vi är inne i en förändringsresa vilket innebär en del utmaningar och frågor som måste prioriteras och lösas. Den första tiden har också handlat om att hitta en bra samverkan mellan olika funktioner inom bolaget.
Vad hade du för strategi för att lära känna den nya organisationen?
– Min strategi var att gå in och försöka vara helt öppen och inte ifrågasätta utan bara försöka ta till mig informationen, och sen bearbeta den. Det handlar framförallt om att ta åt sig så mycket information som möjligt och “tanka av” rätt personer. De första veckorna prioriterade jag att möta människor från olika funktioner för att få en helhetsbild. Det var viktigt att möta personer från alla funktioner för att inte fastna på något område.
Du tillträdde mitt under pandemin, hur var det?
– Trots pandemin har det funnits möjligheter att träffa folk. Vi har ju en produktionsverksamhet som kräver fysisk närvaro, dels av de som jobbar i produktionen men också de styrande funktionerna såsom lagerchefer. Så det har funnits möjligheter att träffa dem som vanligt, fast med vissa restriktioner såsom munskydd och att man är färre personer i rum och så vidare. Men sen har det fallit sig ganska naturligt att jobba med digitala möten också, man har lärt sig att arbeta på ett nytt sätt det senaste året.
Finns det någon situation som varit extra minnesvärd sedan du började?
– Jag måste säga att hela den nya kontexten som jag har kommit in i, hur fiskindustrin fungerar med korta ledtider, vilka led och vad som behövs för att slutligen få en fisk i fiskdisken. Det har varit en oerhört lärorik resa!
Du har lång erfarenhet från livsmedelsindustrin men kommer nu senast från två andra områden, läkemedel och Bukowskis, vad fick dig att ta steget tillbaka till livsmedel?
– Jag har delvis saknat det, man kan säga att jag tar ett steg hem men med en twist, för fisk är något som är nytt för mig. Det finns en viss puls att jobba med livsmedel och snabba flöden.
Vad tar du med dig från dina tidigare erfarenheter inom livsmedelsbranschen in i din nya roll?
– Jag känner väl till strukturen och jag har tidigare jobbat med de som numera är kunder, vilka ofta är de stora dagligvarukedjorna. Så jag vet hur man vill ha produkterna och hur man tänker som kund, hur viktigt vissa saker är och att man har rätt från början. Jag kan bidra med kunskap och förståelse för vad kunden vill ha, vilket är viktigt för att skapa en bra slutprodukt.
Vad tror du blir den största förändringen i din nya roll som COO på Fiskeriet?
– Den stora förändringen för mig är att arbeta med en råvara som är så pass osäker. Om det exempelvis blåser så kan det påverka om båtarna överhuvudtaget kan lägga ut, och kan de inte det så har vi ingen råvara. Det är ingenting man kan påverka och det är nog inte så många branscher som fungerar på det sättet.
Begränsningen till tillgång är speciell, men också att det kan skilja så mycket i pris. Om det är dålig fångst så höjs priset och vi säljer mindre, om det däremot är bra fångst så blir det billigare och vi säljer mer. Det där är något som går upp och ner varje dag och det är en begränsad möjlighet att planera, det är både nytt och spännande för mig!