Om Beredskapslyftet
Med Beredskapslyftet mobiliserar vi tillfälligt tillgängliga personalresurser för att stödja svenska arbetsplatser som är starkt pressade under Coronakrisen eller som är i behov av akut hjälp.
Pågående initiativ
Beredskapslyftet: vård
Läget är ansträngt just nu hos Region Stockholm, Region Skåne, Region Södermanland och Region Väst när det gäller tillgång till sjuksköterskor med anestesi-, IVA- eller IMA-erfarenhet. Varje person som kan avlasta den ordinarie personal är mycket välkommet. Om du är sjuksköterska, undersköterska eller läkare och har erfarenhet inom anestesi/IVA/IMA är det nu möjligt för dig att gå in och avlasta vården.
Är du intresserad och tillgänglig omgående för arbete på sjukhus i någon av de regionerna vi samarbetar med – kontakta oss för mer information eller för att anmäla ditt intresse, oavsett om du är medarbetare eller företag:
Region Stockholm och Region Södermanland
Malin Crona
malin.crona@novare.se, 072 308 72 94
Region Skåne
Anna Malmström
anna.malmstrom@novare.se, 0735 23 30 14
Region Väst
Mia Roos
mia.roos@maquire.se, 0723 28 22 53
Beredskapslyftet: lärare
Beredskapslyftet och omställningsaktören TRR inleder ett samarbete för att få fler lärare till Sveriges skolor. Initiativet blir Beredskapslyftets första nationella projekt och målet är att få fler att omskola sig till läraryrket.
Skolverket räknar i sin senaste prognos (december 2019) med en fortsatt stor lärarbrist. Förutom att färre väljer att utbilda sig till lärare är också större elevkullar och kommande pensionsavgångar stora utmaningar. Samarbetet mellan Beredskapslyftet och TRR inleds med en pilot där 50 tjänstemän, som blivit uppsagda i följderna av covid19-pandemin, utbildas till lärare. Initiativet möjliggörs tack vare utbildningssatsningen KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, där kan den som har högskolestudier i de ämnen som undervisas i svensk skola få en ämneslärarexamen efter en utbildning på cirka ett till ett och ett halvt år. Utbildningen kombinerar teoretiska kurser med praktisk erfarenhet på en grund- eller gymnasieskola och infördes 2011. Faller piloten väl ut, skalas projektet upp för att locka ännu fler till läraryrket.
Kontaktperson: Malin Crona, Malin.Crona@novare.se eller 072-308 72 94
Tidigare initiativ
Beredskapslyftet: sommar
Flera tusen sommarjobb försvann på grund av coronakrisen. Mot denna bakgrund utlyste Stockholms stad därför en upphandling som Fryshuset, i samarbete med Novare, deltog i. Uppdraget var att ge 1000 ungdomar en meningsfull sysselsättning under sommaren 2020. Beredskapslyftet: Sommar skedde i samarbete mellan Fryshuset och Novare och på uppdrag av Stockholms stad som också var delfinansiär genom upphandlingen. Övriga finansiärer var Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond, Goldman Sachs, Investor, SEB och Tre.
Beredskapslyftet: skola
Beredskapslyftet på Engelska skolan
I samarbete med med SAS, Internationella Engelska Skolan (IES), Fryshusets grundskolor i Stockholm och Kista International School lanserades en pilotutbildning för att öka personaltätheten i grundskolan under coronakrisen.
Beredskapslyftet på Lidingö
Beredskapslyftet lanserade, i samarbete med Lidingö stad och SJ, en satsning som riktades mot förskolan.
Beredskapslyftet: skog
Beredskapslyftet lanserade ett fjärde snabbspår för nyanlända och unga med funktionsvariationer i samarbete med Svensk Skogsservice/Dalslands Skogsskola och FAM för att plantera skog.
Beredskapslyftet: omsorg
Beredskapslyftet på Sophiahemmet
Det första initiativet från Beredskapslyftet var den intensivutbildning som Sophiahemmets Högskola och Novare med finansiering av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse tagit fram för SAS-permitterad kabinpersonal.
Beredskapslyftet på Grand och Spotify
Det andra initiativet från Beredskapslyftet inleddes den 7 april då ett nytt utbildningsspår med fokus på äldreomsorgen öppnats upp i Stockholm. Startskottet för utbildningsspåret var ett samarbete tillsammans med Grand Hôtel, McDonalds, Courtyard by Marriot Hotel och Stockholms Stad och med finansiering av Patricia Industries – en del av Investor AB. Kort därefter öppnades ännu ett spår upp på Spotifys huvudkontor tillsammans med Kunskapsskolan.
Om Beredskapslyftet
Initiativtagare till de Beredskapslyftet var Wallenberg Foundations AB och Novare tillsammans med Sophiahemmet Högskola. Vi inledde med vård och omsorg, initialt i Stockholmsområdet men byggde snabbt ut plattformen så den omfattade fler områden runtom i Sverige. När den akuta fasen bedömdes vara över flyttades det operativa ansvaret för Beredskapslyftet över till Novare som nu driver initiativet vidare.
Läs mer om tidigare projekt på Beredskapslyftet.se >>