En guide till dig som vill anställa nyanlända ukrainare

  • 8 september 2022
  • Nyhet
Potential

När Novare Potential startades, januari 2016, befann Sverige sig mitt under en flyktingkris. Vi har sedan dess skapat möjligheter för de människor som flyttat till Sverige att komma in på arbetsmarknaden. På så sätt har vi också hjälpt arbetsgivare att fylla deras kompetensbehov samt bidragit till mångfald och inkludering.

I och med den ukrainska flyktingkrisen har massflyktsdirektivet trätt i kraft. Därmed har vi tagit fram en guide för att underlätta för dig som arbetsgivare vid anställning.

Vi har även gjort en kompetenskartläggning av de ukrainska personer som registrerat sig i vår kandidatpool. Är du intresserad av att ta del av rapporten är du varmt välkommen att höra av dig till info@novarepotential.se.

Vem får stanna i Sverige?

För att ukrainska medborgare på flykt ska ha rätt att arbeta i Sverige, behöver de registrera sig hos Migrationsverket. De behöver visa upp ett biometriskt hemlandspass eller andra ukrainska identitetshandlingar på ett av Migrationsverkets servicecenter. Ett beslut om uppehålls- och arbetstillstånd fattas sedan av Migrationsverket inom några dagar. Migrationsverket beslutade den 24 februari att ställa in alla avvisningar från Sverige till Ukraina. Det betyder att alla personer från Ukraina som befinner sig i Sverige (exempelvis asylsökande, arbetskraftsinvandrare och anhöriga), men som saknar uppehållstillstånd, kan stanna tillsvidare. Stoppet för avvisningar kommer att gälla tills att säkerhetsläget i Ukraina förbättras avsevärt.

Hur gör jag för att anställa en ukrainare?

Det är viktigt att du som arbetsgivare kontrollerar individens rätt att arbeta i Sverige. Enligt lag måste arbetsgivare, som vill anställa en tredjelandsmedborgare, ta reda på att denne har arbetstillstånd. Individen ska kunna visa upp dokument som visar på detta innan anställningsavtal skrivs på. Sådana dokument kan vara ett uppehållstillståndskort, en kopia av ett beslut från Migrationsverket om uppehålls- och arbetstillstånd eller ett LMA-kort. Säkerställ att identiteten överensstämmer med beslutet och ta gärna en kopia. Arbetsgivaren ska även kontrollera giltighetstiden för det tidsbegränsade tillståndet och gör en anmälan till Skatteverket om anställningen genom att fylla i blanketten SKV116.

Vi har kollektivavtal – Hur fungerar det?

Företag som är bundna till kollektivavtal ska tillämpa avtalets regler på samtliga anställda som täcks av avtalet och därför även personer som har flytt från Ukraina och har fått ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd.

Samordningsnummer, uppehållstillståndskort och skatteregistrering

En ukrainsk medborgare som har beviljats uppehållstillstånd genom massflyktsdirektivet kan ansöka om ett svenskt samordningsnummer. Myndigheter i Sverige kan begära tilldelning av samordningsnummer. Om ingen myndighet har gjort det, kan individen själv ansöka om samordningsnummer. Mer information finns på Skatteverkets webbplats.

a) Uppehållstillståndskort

Alla som har ett uppehålls- och arbetstillstånd för längre tid än tre månader har ett      uppehållstillståndskort (UT-kort). På kortet finns information om tillståndet är tidsbegränsat och i så fall under vilken tid det är giltigt. Kontrollera också eventuella begränsningar till yrke och arbetsgivare under texten ”Anmärkningar” på kortet. För att personen ska få arbeta i Sverige ska kortet innehålla information om något av följande alternativ:

  • Tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd
  • Uppehållstillstånd med texten ”Får arbeta”
  • Permanent uppehållstillstånd

Du som arbetsgivare ska spara dokument som styrker att personen får jobba i Sverige (exempelvis kan du ta en kopia av migrationsverkets beslut). Det ska du göra under hela dennes anställning – och ett år efter att anställningen avslutats.

b) Samordningsnummer

Eftersom man inte kan få svenskt personnummer eller folkbokföra sig, om man har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet, kan man istället ansöka om svenskt samordningsnummer. Massflyktsdirektivet ger rätt till följande:

  • Uppehållsrätt
  • Boende genom Migrationsverket
  • Visst ekonomiskt stöd
  • Att söka grundläggande vård
  • Förmyndarskap och säkert boende för ensamkommande barn och tonåringar
  • Skolgång för barn och tonåringar
  • Tillträde till arbetsmarknaden (enligt EU-ländernas arbetsmarknadspolitik) om man är över 16 år
  • Betalkonto med grundläggande funktioner

c) Skatteregistrering

För att arbetsgivare ska kunna dra av skatt på lönen och betala sociala avgifter, behöver nyanlända ukrainare även bli skatteregistrerade. Detta kan göras av antingen arbetsgivaren eller den nyanställde själv genom att skicka in Anmälan om preliminär A-skatt (SKV 4402). Du kan anmäla via pappersblankett eller Skatteverkets e-tjänst genom följande länkar:

Detta behöver göras oavsett om den nyanställda har hunnit få samordningsnummer eller inte. Har man inte ett samordningsnummer, kommer Skatteverket att tilldela denne ett sådant i samband med att ärendet hanteras.

Till anmälan behöver följande handlingar bifogas:

  • Uppehållstillståndskort från Migrationsverket. Har den nyanställda ännu inte fått beslut, kan du skicka in en kopia av ditt mottagningskvitto som denne fått av Migrationsverket
  • Anställningsavtal eller arbetserbjudande
  • Kopia av giltigt pass eller annan identitetshandling (endast om man inte har ett samordningsnummer).

Novare Potential

Novare Potential är ett rekrytering och konsultföretag. Vi strävar efter att bidra till ökad mångfald och inkludering inom den svenska arbetsmarknaden genom att rekrytera mångkulturella talanger. Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa ditt företag att fylla kompetensbehoven.