Moqi Simon Trolin till Helsingborgs stadsteater

  • 12 augusti 2022
  • Nyhet
  • VD & Styrelse-rekrytering
Novare Executive Search

Novare har varit med och rekryterat Moqi Simon Trolin till ny teaterchef för Helsingborgs stadsteater.

Den flerfaldigt prisbelönade regissören Moqi Simon Trolin utbildades i Köpenhamn på Danska Scenkonstskolan. De senaste tio åren har han varit frilansade regissör runt om i Norden på scener i bland annat Köpenhamn, Århus, Odense, Malmö, Oslo och Bergen. På Helsingborgs stadsteater har han regisserat fyra uppsättningar, däribland den mycket uppmärksammade ”Den besynnerliga händelsen med hunden om natten” och nu senast ”Egenmäktigt förfarande”. 2008 blev Moqi Simon Trolin teaterchef för Mungo Park Kolding i Danmark, en verksamhet som han var med om att starta och bygga upp helt från grunden.

– Helsingborgs stadsteater har helt unika förutsättningar, både konstnärligt och tekniskt. Det känns fantastiskt inspirerande och spännande att tillsammans med alla kunniga och erfarna medarbetare i teaterhuset börja utforska vilken framtida roll teatern ska ha i samhället. Framför allt tror jag att vi behöver betrakta teatern som konstform i ett större perspektiv och skapa utrymme för att emellanåt frigöra oss från att ständigt vara fokuserade på nästa repetitionsperiod, nästa premiär eller nästa recension, säger Moqi Simon Trolin.

– Med Moqi Simon Trolin får vi en teaterchef med stor kompetens och ett gediget och mångfacetterat teaterkunnande. Moqis tankar kring repertoar och teatern som plats för konst och kultur ger oss spännande möjligheter att fortsatt utveckla Helsingborgs stadsteater. I Moqi möts det internationella med det lokala: Han har verkat professionellt i ett antal länder under många år, och varit en återkommande gäst hos oss som regissör. Det är en mycket intressant mix för Helsingborgs stadsteater. Jag ser verkligen fram emot att välkomna Moqi till Helsingborg och teatern, säger Max Granström, VD för Helsingborg Arena & Scen, som Helsingborgs stadsteater är en del av sedan 2015.