Jobbcenter för ukrainska flyktingar igång

  • 5 maj 2022
  • Intervju
Novare Executive Search

Den 25 april lanserades Ukrainian Professional Support Center för att möjliggöra för fler ukrainare att snabbt komma i sysselsättning. Initiativet kommer från den ideella föreningen Beredskapslyftet och genomförs av ett antal rekryteringsbolag. Centret har ingen fysisk hemvist utan är ett nätverk där rekryterare, projektledare och marknadsförare från Ukraina arbetar tillsammans med svenska rekryteringsbolag. Några av medarbetarna i projektet är Yuliia Holovlova, Malin Crona och Denys Gordyienko. 

Berätta, hur kommer det gå till?
Malin: Alla rekryteringsbolag som är med har gått ut i sina respektive nätverk och uppmanat företag som är i behov av arbetskraft att kontakta oss. Det kan vara tim-, deltid-, heltid- eller projektanställningar, alla jobb är välkomna och över hela landet.

Denys: Annars är det precis som vid en vanlig rekrytering. Vi har en kravlista som översätts till ukrainska och våra rekryterare letar sedan upp lämpliga kandidater som presenteras för kund innan de anställs. Den stora skillnaden är hastigheten vid tillsättningen, här finns det kandidater som kan börja arbeta direkt. 

Vilka nätverk använder ni för att nå ut?
Yulia: Vi kommer sprida information om projektet i sociala medier, främst genom Facebook, Telegram och Viber. Det finns många ukrainare i Sverige och de flesta är aktiva i olika grupper för att skapa nya nätverk här. Vi kommer också få hjälp av olika organisationer för att sprida arbetstillfällena. 

Sker allt digitalt?
Denys: Ja, det mesta. Tack vare Spritmuseum har vi tillgång till en fin lokal för större intervjuer, presentationer från potentiella arbetsgivare och liknande men annars sker det mesta av arbetet digitalt och från Novares kontor i Stockholm. 

Vilka är det som söker jobb?
Yuliia: Hittills är vi nästan 35 000 som har flytt från Ukraina till Sverige, främst kvinnor. Det är förstås en stor mix av kompetenser, från lärare till läkare, frisörer, kockar. Vi har varit i kontakt med flera som har kunskap inom sälj, digital marknadsföring och ekonomi. Det finns också många som har erfarenhet inom administration. Vad gäller språk kan man säga att många kan engelska men det är också en hel del som bara talar ukrainska, det är en stor blandning.

Och vilka är arbetsgivarna?
Malin: Vi märker ett stort intresse från serviceyrken, kockar, servitriser, trädgårdsskötare. Vi har fått förfrågningar från bland annat Waxholms hotell, Gröna Lund, Nordic Choice, Kolmården, Rusta, SAP och H&M där vi nu letar efter olika kompetenser. 

Om jag är arbetsgivare och har ett arbetstillfälle, hur går jag tillväga då? 
Malin: Då hör du av dig till mig på malin.crona@novare.se så återkommer jag med mer information!