Dagens nyheter skriver om Beredskapslyftet

  • 30 maj 2022
  • Intervju
  • Nyhet
Bemanning

Beredskapslyftet är medgrundare till Ukrainian Professional Support Center, ett jobbcenter för att möjliggöra för fler ukrainare att snabbt komma i sysselsättning. Under förra veckan sjösattes en första intensivkurs som riktar sig till personer som söker jobb inom hotell- och restaurangbranschen. Dagens Nyheter har varit på plats och intervjuat deltagare, lärare och projketledare bakom initiativet.

Utdrag ur artikeln:

”– Vi vet att behovet av arbetskraft i den branschen är stort och bestämde oss därför för att snabbt skräddarsy en kurs. Det var inga problem att hitta kandidater, konstaterar Denys Gordyienko, en av projektledarna som själv kom från Ukraina för två månader sedan – jobbet fick han via det yrkesnätverk han redan hade.

Intensivkursen började i måndags. Redan dagen efter fick Tetiana och ett par personer till i ”klassen” erbjudanden om jobb. Nu lär de sig duka, servera och bära tallrikar samtidigt som deras lärare Lisa Gustafsson och Angelica Svensson från utbildningsföretaget Irisgruppen ser till att de överöses med ord och uttryck som de kommer att behöva kunna.

– Alla är oerhört motiverade så det är ett fantastiskt uppdrag, säger Angelica Svensson.

Några av dem som är här har redan en bakgrund inom hotell och restaurang, men långt i från alla. Tetiana Kolenhanova jobbade som butikssäljare i sin hemstad innan kriget kom. Först bodde hon i en svensk familj, men sedan några veckor tillbaka bor hon i Migrationsverkets regi i en skola i Handen. Här får hon och dottern frukost, lunch och middag – och 36 kronor om dagen att röra sig med.

– Vi är otroligt tacksamma över all hjälp vi fått. Först ett tillfälligt boende, sedan kläder av Stadsmissionen. Där fick jag också hjälp att sätta ihop med cv som gjorde att jag fick gå den här utbildningen – och nu ska jag snart börja jobba. Det är nästan som en dröm, säger hon.”

Läs hela artikeln här >>