Lär känna GigAssemblys nya VD

  • 2 mars 2022
  • Intervju
Novare

Somaya El Ghouch är ingenjör i grunden med spetskompetens inom ledarskap, digitalisering, effektivisering och processutveckling för stora och komplexa organisationer. Hon kommer senast från SEB där har var Head of Regulatory Office, med ansvar för att säkra att banken inte utsätts för penningtvätt eller finansiering av terroristverksamhet. Rollen innebar ett ansvar för 100+ medarbetare i olika länder. Under sin tid på SEB har hon även initierat samt drivit ett flertal digitaliseringsprojekt för att skapa framtidens bank. Tidigare i karriären var hon produktionsutvecklare på SKF där hon bland annat jobbade med att införa den framgångsrika japanska lean way of working som sedan också blev vägvisande för övriga SKF fabriker världen över.

Varför valde du att ta dig an rollen som VD för GigAssembly?
– Först och främst handlar det om att jag går igång på affärsidén. GigAssembly handlar i grund och botten om att effektivisera hur vi tar tillvara på all den kompetens som finns, enbart genom att förenkla mötet mellan företag och konsulter. Under hela min karriär har jag ägnat tid åt att identifiera onödigt resursslöseri för att sedan skapa effektivare processer utan mellanhänder, och jag har arbetat mycket utifrån den japanska lean production-ideologin som handlar just om det. Dagens arbetsmarknad är inte den samma som den var för bara 10 år sedan, och tack vare de digitala verktyg som finns idag har vi förutsättningarna att skapa enklare och mer kostnadseffektiva processer för matcha kompetens med behov.

Sedan ska jag inte sticka under stolen med att jag längtar efter att få vara mer kreativ i mitt arbete. Det har varit oerhört lärorikt och givande att arbeta för stora komplexa organisationer som SEB och SKF, men det finns ju inte samma utrymme för kreativitet inom stora organisationer som det finns när man är med och bygger upp ett bolag från grunden.

Vad tror du att du kommer kunna tillföra till GigAssembly?
– Sohaila Bagger-Sjöbäck, tillsammans med teamet på GigAssembly och Novare Interim & Recruitment, har gjort ett fantastiskt arbete med att sjösätta GigAssembly. Deras långa erfarenhet av rekrytering är oerhört viktig eftersom plattformen är skapad för att göra det enklare för företag att hitta och rekrytera kompetens. Jag tror att min erfarenhet av att arbeta med olika digitaliseringsprojekt för stora och komplexa organisationer kan bidra till att skapa rätt förutsättningar för att skala upp plattformen, och på sikt även expandera internationellt. Dels handlar det om att ta fram fungerande processer, men också om att hitta en arbetsmetod som gör det möjligt för oss att arbeta strukturellt utan att fastna i inrutade mönster. Vi bygger en digital plattform för en arbetsmarknad i transformation, och vi måste vara beredda på att vara flexibla och ständigt anpassa plattformen efter nya behov.

Dessutom har jag lång erfarenhet att bygga team och värdeskapande organisationer. Med den tillväxtresa GigAssembly har framför sig är det så oerhört viktigt att skapa en företagskultur där alla känner engagemang och också ägandeskap för de arbetsuppgifter man har. Även om det finns vissa personer som frontar företaget är det viktigt att hela organisationen känner och förstår hur viktiga de är, samt att det är tillsammans vi når framgång. Det hänger ihop med det agila arbetssättet som jag är van vid, det vill säga att alla bidrar med sin kompetens för att nå samma gemensamma mål, samt att vi ständigt utvärderar våra arbetsmetoder. Jag tror också att det är viktigt att vi involverar våra kunder och konsulter och vidareutvecklar plattformen tillsammans med dem. Det vanligaste misstaget många gör är att man tror att man kan allt själv och därmed glömmer bort att lyssna in.

Vad blir du inspirerad av?
– Jag har alltid varit intresserad av människor och olika kulturer, och jag älskar att höra historier och vardagliga anekdoter berättade av människor runt om i världen. Den amerikanska podcasten The Moth är fantastisk, varje historia är unik och man vet aldrig vart berättelsen kommer leda. Jag kan även snöa in mig på olika kulturer, en period konsumerade jag bara japansk och koreansk musik samt underhållning. Två favoriter är filmen Parasite och serien It’s OK to not be OK. Just nu är jag inne på böcker om olika livsöden i Indien. Varje historia ger mig perspektiv och inspiration att testa göra saker och ting på ett annorlunda sätt. Jag tror att det är oerhört viktigt att söka sig utanför sin egna bubbla och bekantskapskrets, för det är oftast i mötet med nya människor som innovation skapas. Det har jag även märkt i mitt yrkesliv som ledare, att när man bygger diversifierade team med olika bakgrund uppstår ofta nya oväntade och fantastiska idéer.

Om GigAssembly
Novares digitala mötesplats för företag och landets proffsigaste frilanskonsulter. Här kan företag enkelt och snabbt söka och hitta kvalitetssäkrad kompetens för tillfälliga gig, utan onödiga mellanhänder. Läs mer här >>