Fredrik Hillelson intervjuad i Akavia Aspekt

  • 31 mars 2023
  • Intervju
  • Nyhet
Novare

Fredrik Hillelson, VD och grundare av Novare, har blivit intervjuad i medlemstidningen Akavia Aspekt om ålderism. I intervjun delar Fredrik med sig av hans uppfattningar om ålderism och om det verkligen är ett problem på den svenska arbetsmarknaden.

Utdrag ur intervjun:

”– Jag vill påstå att Sverige jämfört med andra länder har en konservativ syn på arbete, vilket gäller alla – fack, arbetstagare och arbetsgivare. Många arbetsgivare väljer exempelvis bort äldre för att de anses vara överkvalificerade för tjänsten, men då är inte åldern problemet. Detta är hemskt för äldre som inte vill annat än att ge järnet, säger han.

Fredrik Hillelson menar vidare att synen på karriären i det svenska arbetslivet ställer till det. Det finns en spridd och felaktig uppfattning om att den som gör karriär alltid klättrar i hierarkin och med åren borde få större, bättre och mer välbetalda jobb.

– Nu kommer säkert vissa som läser texten att bli arga på mig, men jag har märkt att många, unga som äldre, har lite för höga uppfattningar om sin egen förträfflighet. Om de då söker jobb som de tycker att de borde få, men som de egentligen inte har chans att få, kan det vara bekvämt att säga att det exempelvis beror på ålderism. Det blir en ganska bra ursäkt. Visst kan det ske i enstaka fall, men jag menar att ålderismen inte är ett utbrett problem.”

Läs intervjun i sin helhet >>