Hållbara ledare satsar på sig själva – redan tidigt i karriären

  • 20 oktober 2022
  • Mentorprogram
Leadership Academy

Förra veckan bjöd Novare Leadership Academy in till träff för adepterna i Novares Mentorprogram  – ett program som drivits sedan 11 år tillbaka där Novare samlat framtidens toppchefer.

Över 70 adepter samlades hos Investor för att, tillsammans med Systembolagets VD Magdalena Gerger och mindfulness- och ledarskapskonsulten Linda Björk, samtala om hållbart ledarskap. Meditera varje dag, var dig själv och investera tidigt i personlig utveckling var råd som återkom under kvällen.

Hur man uppnår balans mellan karriär och privatliv och blir hållbar som ledare är ett ämne som återkommer i ansökningarna till Novares mentorprogram för framtida ledare. Utmaningen begränsar sig inte till den egna karriären, utan handlar också om hur man som leder team på ett hållbart sätt.

– Vi ser en tydlig trend i att unga talanger i större utsträckning idag funderar på dessa frågor. Hållbart ledarskap är en fråga vi driver i samtliga av våra program, men det känns extra viktigt att diskutera den med dessa ledare som har en lång karriär framför sig. Dessa high potentials har en otrolig kraft, energi och potential – vi vill hjälpa dem att kanalisera den på ett långsiktigt hållbart sätt, sa Alice Stål, programansvarig för mentorprogrammet.

Systembolagets VD Magdalena Gerger om hållbart ledarskap

En person med lång erfarenhet av frågorna är Systembolagets VD Magdalena Gerger, som även är mentor hos Novare sedan flera år tillbaka. I ett personligt samtal med adepterna delade hon historier från sin karriär och sina bästa tips för ett hållbart ledarskap.

– För att kunna leda andra måste du leda dig själv. Det innebär att du måste fundera över dina drivkrafter och din ledarfilosofi – redan tidigt i din karriär! sa Magdalena Gerger som tror på att investera i sig själv genom att satsa på personlig utveckling.

Magdalena Gerger jämförde byggandet av det egna ledarskapet med att gå på gym och träna olika muskler. Som chef bygger du istället självförtroende, självkänsla och trygghet. Du lär dig hur du fungerar, vilka förmågor och värderingar du har. Genom att utmana sig själv och testa nya tekniker kan du också hitta nya muskler.

Ju mer jag utmanar mig själv desto mer ser jag vad jag har för kraft

– Det är något jag processat mycket, ibland med hjälp av en mentor eller coach. Ju mer jag utmanar mig själv desto mer ser jag vad jag har för kraft. Det är precis som att lägga till en ny teknik i skidspåret. Det finns en stor kraft i att finna de egna musklerna och lära sig hur man själv fungerar, och hur det påverkar ens team.

För att få ihop den praktiska vardagen som chef är Magdalena Gergers strategi att främst göra sådant hon själv tagit sig an, uppgifter som ingår i hennes roll och som hon brinner för. Att ställa upp bara för att vara snäll går bort.

– Jag har valt hur jag vill disponera min energi. Man kan absolut inte begå våld på sig själv. Om inte jag tar hand om mig själv så kommer ingen annan göra det heller, sa Magdalena Gerger som också nämnde att hon mediterar varje morgon.

Alla de mest framgångsrika ledarna idag mediterar

Det var något Linda Björk, coach inom mindfulness intelligence, tog fasta på. Hon inledde sin session med att betona vikten av mjuka värden och reflektion för att bli en framgångsrik och hållbar ledare.

– Det är så mycket som slutar fungera när vi stressar. Idag vet vi att mindfulness är en vetenskapligt baserad teknik för att minska stress och leva med större tillgång till vår egen hjärna. Alla de mest framgångsrika ledarna idag mediterar! Chefer som lyckas upplever att deras närvaro är den viktigaste ingrediensen. De väljer var de lägger sitt fokus och vet vad som ger dem energi i uppdraget, sa Linda Björk.

Chefer som lyckas upplever att deras närvaro är den viktigaste ingrediensen

– Vi har fått lära oss att glädje inte har någon plats i näringslivet. Men titta på de mest framgångsrika ledarna – de ser ut att ha kul! Jag vet inte varför vi blivit så upptagna av att vi och vår karriär ska vara på ett visst sätt. Lev för sjutton inte upp till andras förväntningar av hur du ska leva eller leda, du förlorar alltid på det. Tänk också på vilka förväntningar vi lägger vi på våra medarbetare? Som ledare kan vi inte gå in och klämma musten ur vår personal för att uppnå resultat och tro att det är ett hållbart sätt att vara chef. Den tiden är förbi.

Nyfiken på Novares Mentorprogram?

Novares mentorprogram möter den nya generationens ledare seniora beslutsfattare. Vår ambition är att skapa nytänkande ledare – för ett konkurrenskraftigt svenskt näringsliv på en global marknad. Programmet riktar sig till emerging leaders med höga ambitioner och stor potential. Deltagarna får mentorskap, tillgång till ett spännande affärsnätverk och utvecklas som ledare. Läs mer på novare.se/mentor