“Om jag kan ge lite energi och mod till den här personen på sin resa, då är det värt all tid!”

 • 11 mars 2024
 • Mentorprogram
Leadership Academy

När Ludvig Mörnesten i tidig ålder fick ett vice VD-uppdrag kände han ett behov att bolla sina funderingar med någon utomstående. Han blev rekommenderad att gå ett mentorprogram och så blev det. Idag tio år senare så har han fått en vän för livet. En liten stege gjord av trä på skrivbordet hemma påminner honom om alla goda råd han fick.

”Stegen har jag än idag på mitt kontor. Min mentor Mikael pratade mycket om att tänka i steg. Inte nödvändigtvis karriärmässigt utan också kring problemlösning generellt. Så den tittar jag på då och då för att påminna mig om just det”, berättar Ludvig.

Mikael Åbom, en erfaren ledare med en lång karriär, blev själv utnämnd att delta i ett mentorprogram, år 1996. Hans mentor slängde in honom i en värld av spännande möten och händelser. Det året blev en milstolpe i Mikaels liv, och den tid och insats som investerades i honom av hans mentor var ovärderlig. Åren gick, och Mikael klättrade i jobbmässigt, antog chefsroller och blev VD. Idag har Mikael innehaft fem olika VD-uppdrag i sin yrkesresa.  Drivkraften bakom hans beslut att själv bli mentor låg säkerligen i minnet av hur mycket det betydde för honom.

Ludvig, en ung chef, fick nys om Novares Mentorprogram genom en vän som tidigare deltagit och varmt rekommenderat det. Som nyligen utsedd vice VD och mitt i en period av kraftig tillväxt på sitt jobb, kände Ludvig att ett mentorskap kanske var exakt vad han behövde för att ta nästa steg i sin karriär. Efter att ha ansökt till programmet blev han matchad med Mikael, och den matchningen skulle visa sig vara en fullträff.

”– Det var precis det jag letade efter. Mikael är ju en väldigt bra ledare. Han har gett mig verktyg i hur man kan tänka kring svåra beslut och planering. Med Mikael har jag fått vrida och vända på saker på kanske ett sätt som tar lång tid att lära sig i livet. Och att få de insikterna när jag var 28, från en person som har 30 års mer erfarenhet, det var väldigt värdefullt,” reflekterar Ludvig.

Mikaels perspektiv på mentorskapet är lika positivt. Han berättar:

”– För mig så blev det ett nytt inslag i vardagen, inte bara mina ordinarie möten jag gick på, utan helt plötsligt så satt jag med en person som jag inte hade med i min organisation och verksamhet. Då fick jag tänka om både 180 och 360 grader. Det var nyttigt. Det är otroligt roligt att kunna få bidra. Jag ger inte facit, men jag ger gärna tips och råd. Om jag kan ge lite energi och mod till den här personen på sin resa, då är det värt all tid. Samverkan i mentorskapet med Ludvig var otroligt inspirerande och vi har verkligen haft en öppen och givande dialog. Jag har lärt mig mycket av Ludvig och hans resa.”

Energi och mod

Trots att nästan tio år har gått sedan deras mentorskap började, håller Mikael och Ludvig fortfarande kontakten. Det som började som en professionell relation har nu blomstrat till en vänskap för livet, tack vare mentorprogrammet.

Mikael och Ludvig delar några viktiga insikter för att skapa en framgångsrik mentorrelation:
 1. Rätt matchning och tydliga förväntningar
  En lyckad mentorrelation börjar med en stark matchning och tydliga förväntningar från båda parter. Att förstå adeptens mål och behov är avgörande för framgång.
 2. Utmana och dela erfarenheter
  En mentor bör inte bara vara en guide utan också en utmanare. Genom att dela sina erfarenheter uppmuntrar mentorn till personlig tillväxt hos adepten.
 3. Planera in sociala aktiviteter
  Genom att inkludera en fika, en promenad eller after work i mentorrelationen skapas en mer avslappnad och öppen atmosfär, vilket främjar en djupare dialog.
 4. Dedikera tid och ansvar
  För att mentorrelationen ska vara meningsfull är det viktigt att både mentor och adept avsätter tid och engagemang. Genom att visa att man prioriterar relationen visar man också värdet av den.

För Mikael och Ludvig har mentorskapet inte bara varit en kortsiktig investering, utan också en resa i flera steg som hjälpt dem båda att nå sin fulla potential och hela tiden fortsätta utvecklas. En symbol den lilla stegen i trä symboliserar så fint. Det är inte bara Ludvig som har en stege på sitt skrivbord, även på Mikaels plats står den lilla trästegen bredvid skärmen som en påminnelse på att förändring sker ett steg i taget.