Mentorträff – framtidens ledarskap
Mentorprogram • Nyhet
För 11:e året går nu Novares uppskattade Mentorprogram. Nästan 100 adepter och lika många mentorer från olika sektorer paras ihop för att rusta framtidens nyckelpersoner och ledare. Under året som programmet pågår sker fyra interaktiva programworkshops – i december var fokus på framtidens ledarskap, kompetens och kommande generationer.
Platsen var Berns Hotel i Stockholm och programledare var Susanne Ekström och Alice Stål från Novare Leadership Academy. De inledde med att ge en internationell utblick från några av de resor som andra program inom Novare Leadership Academy gjort i november. Innovationsprogrammet Cheetah reste till Shenzhen där digitala ekosystem, AI, IoT-lösningar och superappar studerades extra noga. Programmet Novare Sustainable Business Program reste till Genève där samarbetspartnern World Economic Forum besöktes. Lärdomar därifrån var ’the egoless leadership’, vikten av samarbete i hela organisationen och att VD behöver ta täten när det gäller hållbarhetsfrågor.
Ett panelsamtal inledde första blocket på träffen i Novares Mentorprogram 2019 och inbjudna var:
Sofia Thunberg – kognitionsvetare och robotutvecklare vid Linköpings Universitet.
Frida Westerberg – VD och koncernchef för IP-Only.
Andreas Hatzigeorgiou – VD för Stockholms Handelskammare.
Fredrik Hillelson – grundare och VD för Novare-gruppen.
Moderator var Mia Odabas som inledde med en fråga om hur framtidens ledarskap kommer se ut:
Fredrik
Jag ser ett vägskäl –ska vi låta robotarna hjälpa oss att bli smartare eller ska de hjälpa oss bli än bättre på att vara mänskliga? Det blir en skillnad mellan mjuka och hårda värden. Jag ser tendenser nu på att det bli fler tester och det mäter bara en del av människan, jag är intresserad av hela människan.
Frida
Intressant att du tar upp skillnaden mellan mjuka och hårda värden – det är inte en motsats för mig. Jag är väldigt tydlig med mål, vision och vill ha en prestationsorienterad organisation men samtidigt leder jag med mycket hjärta och passion. Framtidens ledarskap tror jag kommer bestå av tydlighet och skärpa som blandas med hjärta och passion.
Andreas
Vi firar 120 års jubileum snart på Stockholms Handelskammare och det är en styrka att leda en gammal anrik organisation när det kommer till att attrahera och utveckla talanger. Där kan jag se en skillnad mellan att leda den äldre och yngre generation. Jag, som född i början av 1980-talet, står mellan två tydliga generationer, generation X och millenials och jag märker en tydlig skillnad. Det kommer bli viktigt framåt att se vad som särskiljer de här generationer. Fredrik har helt rätt när han talar om att se hela människan, det håller jag helt med om. Det tror jag också kommer prägla framtidens ledarskap som bygger på att skapa tillit och trygghet, inte rädsla.
Mia
Vad innebär robotiken för ledarskapet?
Sofia
Robotarna kommer ha betydelse från två håll, både som medarbetare och som chefer. Den traditionella ledaren kommer kompletteras med en personlig coach, en AI som kommer ge oss ge tips längs vägen, hjälpa oss att planera och optimera våra arbetsdagar. Tidigare har vi ersatt människans muskler med robotar – snart ersätter vi även människans hjärna. Här i Sverige har vi influerats mycket av amerikansk kultur där robotar utmålas som något ont, tänk Terminator, men i öst är bilden av robotar en helt annan där man oftare ser att de hjälper till och underlättar människor vardag.

Andreas
Det som gör ledarskap så spännande är ju att människan är mångbottnad och komplex. Där är robotiken långt bort innan vi har något som ens liknar en moderna ledare. Jag hade ett samtal med Steve Wozniak, som var med och grundade Apple, och han sa vi förstår för lite om människan för att kunna programmera robotar. Vi vet inte hur hjärnan fungerar och innan vi vet det kan vi inte programmera helt funktionella robotar.
Sofia
Absolut, det är helt rätt. Idag arbetar vi med det som kallas specifik AI, där vi kan arbeta inom begränsade områden. Och frågan är om vi ens vill ha generell AI?
Mia
2050 – vilka ledaregenskaper är viktigast då?
Sofia
Någon som ser individerna, morgondagens medarbetare kommer kräva mycket från bolaget och vill att det ska bidra till ens egna utveckling på ett helt annat sätt än idag.
Andreas
Vi kommer gå från EQ – emotionell intelligens – till AQ – adaptiv intelligens. Den som är bäst på att anspassa sig och fatta många och snabba beslut kommer vinna.
Frida
En tydlig linje kommer vara viktig men också att man vågar kalibrera längs vägens gång. Mod och nyfikenhet.
Fredrik
Samma som idag – energi och driv, omdöme, självinsikt, uthållighet, affärsmässighet, fingertoppskänsla och kommunikativ förmåga. Bra personer kommer alltid samla andra bra personer omkring sig.
Har du en bra mentor, behåll den. Om någon chef säger att du ska göra något annat på företaget, gör det. Och när du blir chef, kom ihåg att minst halva tiden ska gå åt till att andra ska lysa och inte du själv.
Mia
Hur ser en ledningsgrupp om 2050?
Frida
Mycket mer agilt, mixade team som matchar uppdraget. Robot eller AI blir ett bra komplement till människorna.
Fredrik
Om vi idag har fokus på jämställdhet och har det som en självklarhet i åtminstone alla vårar rekryteringar kommer mångfald bli nästa områden. Det är bara en kund som kräver mångfald i kandidaturvalet idag och det är SVT, det tror jag kommer förändras radikalt inom en snar framtid. .
Andreas
Jag tror också på flera perspektiv, men vi behöver göra det medvetet så vi inte hamnar i tankevurpan att man får olika perspektiv bara för att man är olika kön. Vi kommer titta på många fler faktorer än så – är man född i stad eller på landet, värderingar, utbildning med mera. Fantastiskt att vi i Sverige har kommit så långt. Företag som Novare ligger långt i framkant, ni kan utmana normer och det har stor betydelse. Svenskt ledarskap ligger i framkant när det gäller jämställdhet och mångfald, det märker jag inte minst på alla mina resor utomlands. Det framtida ledarskapet i världen kommer att se mer svenskt ut!
Mia
Och slutligen, vad har ni för tips till morgondagens ledare som sitter här idag?
Sofia
Våga förändringsleda – våga arbeta med digitalisering för hela personalstyrkan och inte bara i enskilda grupper. Det är mycket snack men lite verkstad just nu.
Andreas
Glöm inte bort kompetensutvecklingen! Arbeta med att ständigt utvecklas och lära dig nya saker.
Frida
Våga anta omöjliga och svåra utmaningar! Det lär man sig mest av och växer. Omge dig med personer som utvecklar dig. Lär dig av de som är olika dig själv. Se till att få till det kontinuerliga lärandet!
Fredrik
Har du en bra mentor, behåll den. Om någon chef säger att du ska göra något annat på företaget, gör det. Och när du blir chef, kom ihåg att minst halva tiden ska gå åt till att andra ska lysa och inte du själv.
Vill du veta mer om Novares Mentorprogram?
Välkommen att kontakta Sara Hellsten på sara.hellsten@novare eller Johan Mähler på johan.mahler@novare.se. Nästa omågng av Novares Mentorprogram startar i april 2020. Antagningen pågår löpande till 31 mars. Läs mer på novare.se/mentor.
Foto: Lieselotte van der Meijs