Avspark för Novares Mentorprogram mellan näringsliv och fotboll
Ledarskapsprogram • Mentorprogram • Nyhet
Innan fotbollsprofilen Lennart Johansson gick bort tog han initiativ till ett mentorprogram i samarbete med Novare Leadership Academy. Lennarts idé var att koppla samman ledande personer inom nordisk fotboll med ledare i näringslivet. Under det ett år långa mentorprogrammet väntar mentorskap och gemensamma träffar för att stärka relationen och erfarenhetsutbytet mellan näringslivet och fotbollen i Sverige.
Nu är visionen verklighet – i onsdags möttes mentorer och adepter för första gången i det nystartade Mentorprogrammet för Framtidens Fotboll. Atmosfären var familjär och förväntansfull när 30 mentorer och adepter i möttes för första gången på ombonade The Sparrow Hotel i centrala Stockholm. Det var svårt att få samtalen att tystna när det var dags för Susanne Ekström, VD för Novare Leadership Academy, att starta upp eftermiddagens program. Hon inledde med att berätta om Lennart Johanssons vision.
– Bara några dagar innan han gick bort pratade vi på telefon om mentorprogrammet. Han ville verkligen sammanföra fotbollen och näringslivet. Tanken var att starta i Sverige i år och sedan gå globalt, sa Susanne Ekström.
Klara Blomqvist, styrelseledamot i Lennart Johansson Foundation, pratade om de mål Lennart Johansson ville nå genom att starta organisationen och initiera samarbetet med Novare Leadership Academy:
– Lennart hade en stark önskan att föra vidare arbetet med att stärka demokrati, jämlikhet och antikorruption bland fotbollsklubbar i världen.
Bland ledarna från näringslivet fanns Eva Fors, nordisk chef på Google Cloud, och Sven Eggefalk, VD på Länsförsäkringar Bank. De har båda lång erfarenhet av mentorskap sedan tidigare och gav sina bästa råd till de nya adepterna.
– Det som är skönt med ett mentorskap är att det är helt fritt från prestation. Hela livet i övrigt går ut på prestation, men det här är prestationslöst. Du kommer inte få ett betyg på slutet, sa Eva Fors.
Mentorskapet ska vara en sfär där man kan visa alla sidor av sig själv, menade Sven Eggefalk:
– Vi är alla bara människor och behöver forum där vi kan vara ärliga och raka.
Strax därefter tog en panel med djup och mångårig ledarskapserfarenhet vid. Det blev en uppriktig och engagerad debatt om vad som definierar ett framgångsrikt ledarskap, såväl på som utanför fotbollsplanen. Jan Eliasson, diplomat och tidigare ordförande i FN:s generalförsamling, lyfte fram Lennart Johansson som en förebild.
– Som ledare ska du försöka skapa en situation där medarbetarna går med glädje till jobbet därför att det finns tillit, värme och förtroende åt båda håll. Lennart Johansson var sådan; han väckte tillit hela sitt liv, hade en stor tydlighet och ärlighet. Som ledare ska vi vara förebilder.
Jan Eliasson gav rådet att våga bjuda på sig själv för att bryta igenom barriärer och nå fram till andra människor.
– Ser jag tillbaka på mina framgångar men också mina motgångar, så är det ofta den personliga kontakten som funnits, eller inte funnits, där.
Ser jag tillbaka på mina framgångar men också mina motgångar, så är det ofta den personliga kontakten som funnits, eller inte funnits, där.
Lena Olving, styrelseproffs som tidigare haft ett flertal chefs- och VD-positioner på bland annat Saab och Volvo, betonade vikten av kommunikation i ledarskapet.
– Jag får påminna mig varje dag om att alla inte tänker som jag. Alla har kanske inte ens förstått hur jag tänkt. Jag har lagt mycket tid på att förstå hur kommunikation fungerar.
I diskussionen drogs flera paralleller mellan fotboll och arbetsliv. Lena Olving riktade ljuset mot de spelare och medarbetare som gör en stabil insats men sällan uppmärksammas.
– I fotbollen precis som i näringslivet finns det människor som ständigt lägger upp bollar för andra men aldrig får cred för det. Det är en jätteviktig del i ledarskapet att se dem, att se vad som händer.
I fotbollen precis som i näringslivet finns det människor som ständigt lägger upp bollar för andra men aldrig får cred för det. Det är en jätteviktig del i ledarskapet att se dem, att se vad som händer.
Lars Lagerbäck, tidigare svensk förbundskapten och idag förbundskapten för Norges herrlandslag i fotboll, pekade på att det behövs förändring när det gäller synen på ledarskap inom fotbollen.
– Människor som känner delaktighet tar större eget ansvar. Inom fotbollen är det tyvärr inte det vanligaste, även om det är bättre i Norden än i andra länder, sa Lars Lagerbäck.
Panelen var överens om att det ingår i en ledares viktigaste uppgifter att skapa ett sammanhållet lag. Samtidigt har både näringslivet och fotbollen sina egensinniga ”Zlatans”, som också fyller en viktig funktion.
– I en lagsport vinner man inte själv. Det är inte en person som skapar laget. Samtidigt behövs jaget, precis som i industrin. Vi behöver nördar och genier, sa Lena Olving innan det var dags för adepter och mentorer att resa sig ur sammetsfåtöljerna, leta upp varandra och inleda det första spännande mentorsamtalet.
Vill du veta mer om Novares Mentorprogram för ledare inom fotbollens styrande organ?
Besök novare.se/fotboll och kontakta Johan Mähler eller Susanne Ekström på Novare Leadership Academy.
Foto: Lieselotte van der Meijs