Jesper Olsson i Realtid

  • 14 april 2023
  • Krönika
  • Nyhet
Novare

I sin senaste krönika i Realtid skriver Jesper Olsson, seniorkonsult på Novare Executive Search, om hur man som ledare inte får glömma bort det mänskliga ansvaret. Det är framförallt viktigt att påminnas om nu i sämre ekonomiska tider där många organisationer omorganiserar och säger upp personal.

”I rollen som ledare har du ansvar för att leda verksamheten, nå mål, hålla budgetar, rapportera och prognostisera. En komplex och krävande roll. Nu är det också sämre ekonomiska tider och många organisationer omorganiserar och säger upp personal. En av de tuffaste uppgifterna som ledare är att säga upp medarbetare, jag har själv gjort det så jag vet. Jag har också blivit uppsagd på grund av ekonomisk kris och stora nedskärningar så jag har varit på båda sidorna. Det är verkligen krävande och smärtsamt. I denna svåra stund tycker jag att det är viktigt att förstå sitt ansvar som ledare, att se helheten och de olika perspektiven.

Som ledare skall du ha din organisations mål som ledstjärna, du skall utföra din roll och verka för organisationens bästa och göra det som måste göras, men på rätt sätt. Du har som ledare även ett mänskligt ansvar som inte får glömmas bort. För i varje ruta i Excel över ”headcounts” eller ”ftes” eller kostnader så finns en människa och individ, det är inte bara siffror.”

Läs krönikan i sin helhet här >>