Beredskapslyftet i Dagens Industri
- 11 februari 2025
- Debattartikel
- Nyhet
Hur kan vi tillsammans vända utvecklingen kring unga och kriminalitet? I en debattartikel i Dagens Industri lyfter flera företrädare för stiftelser och företag näringslivets avgörande roll i denna fråga.
Vi behöver din hjälp i arbetet mot brottsligheten
Att lösa utmaningen kring unga och kriminalitet kräver långsiktighet, tålamod, kreativitet, fokus och pengar, men framför allt ett engagemang från näringslivet. Vi uppmanar nu fler aktörer inom svenskt näringsliv att ansluta sig. Samhället behöver oss, skriver representanter från stora stiftelser och bolag.
Den grova gängkriminaliteten växer sig allt starkare via kreativ rekrytering av barn och ungdomar. Över 30 sprängningar har drabbat Sverige bara under de senaste veckorna. Barn så unga som 13 år har misstänkts för den senaste tidens dåd och vi ser gång på gång hur barn rekryteras till morduppdrag. Trots ett 50-tal gripanden avtar inte våldet. Att många av de gripna är så unga väcker många känslor, men uppgivenhet får inte vara en av dem.
Vi behöver hitta nya vägar för att stötta barn som riskerar att rekryteras in i kriminalitet. Vi i näringslivet behöver växla upp och på bred front mobilisera våra resurser för att stötta polis, skola och socialtjänst i landets alla 290 kommuner.
Sedan 2023 har NOA, Polisens nationella operativa avdelning, drivit ett långsiktigt program vid namn Rätt Kurva, som är inspirerat av en liknande och framgångsrik verksamhet i Tyskland. Det är ett brottsförebyggande och individanpassat program som riktas till barn mellan 8-15 år med familjer. NOA och lokalpolisen, tillsammans med Socialtjänsten, identifierar barn som anses löpa särskilt stor risk för att falla in i grov brottslighet och erbjuder dem platser i programmet. Initialt har Linköping, Landskrona, Nordöstra Göteborg och Södertälje gått med i programmet och under 2025 ansluter Karlskoga, Halmstad och Huddinge.
Via den ideella näringslivsföreningen Beredskapslyftet får programmet stöd från näringsliv och civilsamhällesorganisationer, i form av resurser, nätverk och engagemang. Detta vill vi att det skall växa.
Svensk polis gör vad de kan för att stoppa, förhindra och avvärja våldsdåd. Och ett välfungerande samarbete mellan socialtjänst, polis, skolor och fritidsverksamhet sker redan på många platser. Många pekar på det offentliga och kräver åtgärder. Visst har stat, region och kommun ett stort ansvar men det har även näringslivet.
Stödet från näringslivet kan se ut på olika sätt beroende på behovet. Det kan handla om finansiering av inköp av sportutrustning, en helg med aktiviteter eller hjälp med att påbörja en neuropsykiatrisk utredning. Att fokusera på barnets drömmar och talanger kan vara det som ger barnet motivation att byta bana. Men fokus ligger inte bara på barnet, utan även familjen. Därför kan stöd också ske i form av exempelvis hjälp med bostadsbyte, praktikplatser eller anställningar för familjemedlemmar. Åtgärderna utökar barnets och familjens nätverk och skapar en mer meningsfull vardag och fritid, men stärker också självkänslan hos barnet och familjemedlemmarna. Det kan tyckas vara små insatser, men sätts de in tidigt kan de vara avgörande.
Det som gör programmet unikt är just samverkan mellan myndigheter, näringsliv och civilsamhälle. Och det fungerar enligt polis och socialtjänst i de kommuner där Rätt Kurva införts. Föräldrar vittnar om positiva beteende- och attitydförändringar. Även skolnärvaro och skolresultat har förbättrats.
Programmet behöver nu bli större och långsiktigt. Vi föreslår två åtgärder som över tid kan bidra till att vända den negativa utvecklingen och ge fler barn och unga möjligheter till en bättre framtid och ett tryggare samhälle i stort.
1. Rätt kurva behöver bli nationellt samt samarbetet med Polis, socialtjänst, näringsliv och civilsamhället behöver förstärkas.
I dagsläget är det upp till varje kommun att lösa finansieringen av programmet. Detta är ett långsiktigt program och behöver löpa över lång tid för att vi ska få bukt med kriminaliteten. Vi kommer kontakta regeringen för att se vad det finns för möjligheter till en uthållig finansiering för programmet.
För att bättre fånga upp barn och unga som riskerar att falla in i en våldsspiral och allvarlig brottslighet behöver vi fortsätta med detta unika samarbete och sprida det till alla Sveriges 290 kommuner.
2. Ännu fler aktörer från näringslivet behöver engagera sig.
Stora företag som Axel Johnson, AstraZeneca, Investor, Länsförsäkringar AB samt Strawberrry, med flera, samt stiftelser som till exempel Erling-Perssons stiftelse, har snabbt engagerat sig på såväl nationell som lokal nivå. Även lokala företag har engagerat sig. Vi vill uppmuntra ännu fler aktörer i näringslivet att stötta med insatser som läxhjälp, sommarjobb, praktikplatser, mentorskap eller finansiellt stöd. Företag som kan erbjuda sommarjobb eller arbetsplatser för ett äldre syskon eller en arbetslös förälder kan vara avgörande, och Beredskapslyftet kan verka som kontaktyta mot det offentliga.
Att lösa utmaningen kring unga och kriminalitet kräver långsiktighet. Beredskapslyftets styrelse har beslutat att vi kommer att jobba med detta program i minst tio år. För att lyckas krävs långsiktighet, tålamod, kreativitet, fokus och pengar, men framför allt ett engagemang från näringslivet. Vi är, tillsammans med ett stor mängd företag och Stiftelser, redo att bidra med det vi kan för stoppa kriminaliteten.
Vi uppmanar nu fler aktörer inom svenskt näringsliv att ansluta sig. Samhället behöver oss – är ni med?
Fredrik Hillelson, vd och grundare Novare, medgrundare Beredskapslyftet
Håkan Buskhe, vd FAM
Laura Safir, kommunikationschef FAM & Wallenberg Investments
Malin Crona, Generalsekreterare Beredskapslyftet
Malin Leffler, Partner Roschier
Nasim Khosravi, Head of Axelerate Axel Johnson AB
Oscar Stege Unger, vd Canucci & Senior advisor Wallenberg Investments, medgrundare Beredskapslyftet
Pernilla Oldmark, hr-direktör Axel Johnson AB
Viktor Wallström, kommunikationsdirektör SAAB