Feedback – mod, omtanke och nyckeln till lärande

  • 2 april 2025
  • Artikel
  • Ledarskap

En färdighet att träna på – inte något vi föds med. Feedback är inte en instruktion, utan en inbjudan till dialog. En chans att utveckla prestation, beteenden och samarbete – tillsammans. I Novare Learn to Lead Program tränar vi aktivt på att både ge och ta emot feedback med empati, mod och tydlighet. För det är först när vi vågar mötas i det som skaver, som verklig utveckling kan ske.

Kvinna i ljus kavaj
Novare Leadership

Att ge och ta emot feedback är en av de viktigaste – och mest mänskliga – delarna av ledarskap. Ändå upplevs det ofta som svårt. Feedback väcker känslor, kräver mod och kan utmana relationer. Men rätt använt är det också ett av de mest kraftfulla verktygen vi har för att bygga tillit, utveckla team och skapa verklig förändring.

 

I Novare Learn to Lead Program tränar vi feedback som en färdighet, inte ett ”naturligt” ledarbeteende. Vi gör det genom praktiska övningar, reflektionspass och Feedback Labs, där deltagarna får öva i en trygg miljö – med både struktur och värme. För att feedback ska bli utvecklande, behöver den ges med omtanke, inte som en instruktion. Den bör ses som en åsikt, inte en sanning – och alltid med syftet att stödja utveckling.

 

Vi arbetar utifrån synsättet att feedback är:
  • Återkoppling för att utveckla prestation, beteenden eller samarbete
  • Något som både kan stärka och utmana
  • En inbjudan till dialog, inte en monolog
  • Något som kräver mod – men ännu mer omtanke
  • En träningssak, inte något vi föds bra på
  • En viktig del av en lärande kultur
  • Psykologisk trygghet – grunden för allt lärande

 

För att feedback ska fungera behöver vi börja med tillit. Forskaren Amy Edmondson, som myntade begreppet psykologisk trygghet, visar i sin bok The Fearless Organization (2018) hur arbetsmiljöer där människor vågar uttrycka sina idéer, misslyckas och ta ansvar tillsammans också presterar bättre. I våra pass om feedback pratar vi om ”lärandets zon” – där psykologisk trygghet kombineras med tydligt ansvarstagande. Det är där feedback blir något som stärker snarare än skrämmer, och där människor kan växa – tillsammans.

 

Det handlar inte bara om att ge – utan också om att ta emot

Att ta emot feedback är minst lika viktigt som att ge. Det kräver närvaro, öppenhet och självkännedom. Vi tränar på att lyssna utan att gå i försvar, att ställa frågor för att förstå och att välja hur vi vill agera vidare. Att be om feedback är ofta det bästa första steget mot en hållbar feedbackkultur – det signalerar öppenhet, skapar trygghet och gör det lättare för både givare och mottagare att mötas i rätt tid och ton.

 

Vill du utvecklas som ledare? Då börjar det med dig själv. Och med din vilja att både ge och ta emot feedback – på riktigt.