Tre:s CHRO: ”Att lyckas med mångfald innebär oftast att utmana sig själv”

  • 20 juni 2023
  • Nyhet
Leadership Academy

När Cecilia Eriksson, Chief HR Officer på Tre, gästade oss i Novare Executive Program passade vi på att ställa några snabba frågor om hur hon ser på ledarskap, mångfald och inkludering samt om hon har någon ledare som hon beundrar lite extra.

Vad är viktigast för dig i ledarskapet?

– Det finns inget kort svar på den frågan, men jag kan nämna två saker som jag tycker är extra viktiga.

Det ena är att jobba med förändringsledning, en grundläggande ledarkompetens idag när miljön är både komplex och snabb. Hur säkerställer man som ledare att man får med sig människor i förändringskurvan och att inte fastna i aktivt eller passivt motstånd? Utan människor med sig får man inget gjort i en ledarroll.

Den andra handlar om förändring och mod att fatta beslut. Jag tror att man som ledare måste acceptera avvikelser från vad man trott och satsat på, att man måste våga lägga prestige åt sidan och ändra åsikt och beslut. Och sedan stå stadigt i både fördelar och nackdelar med de avvägningar man gör. Det finns sällan en perfekt lösning, så man måste också acceptera avigsidorna med de vägar man väljer – och stå för dem.  

Vad är extra viktigt att fokusera på för att främja mångfald & inkludering enligt dig?

– Att lyckas med att främja mångfald innebär oftast att utmana sig själv. Att främja mångfald handlar inte om vad andra ska göra, utan om vad man själv ska göra. Det handlar om att söka oliktänkande, utmana sina perspektiv, vara nyfiken på åsikter som man intuitivt inte alls håller med om.

Att främja mångfald skapar bättre resultat – men det är ofta en jobbigare process. Det handlar om att hantera sina egna reaktioner och känslor inför andra människor samt att motarbeta den naturliga mänskliga drivkraften att söka sig till liktänkande. För att ta första steget – be den krångligaste du känner på input på ditt nästa förslag eller beslutsunderlag!

Har du en ledare du beundrar?

– Det måste bli SAS-Janne! ”Vi flyger inte flygplan, vi flyger människor.” Jag vurmar för ett slutanvändar-perspektiv i alla produkter och tjänster.

Om Novare Executive Program

Novare Executive Program är den perfekta mixen av ett gediget ledarskapsprogram kombinerat med tillgång till ett unikt affärsnätverk för seniora ledare och specialister. Vill du veta mer? Varmt välkommen att höra av dig till Petra Wigh, Seniorkonsult på Novare Leadership Academy, petra.wigh@novare.se.