Systembolagets VD om hållbart ledarskap

  • 10 oktober 2022
  • Ledarskapsprogram
Leadership Academy

Magdalena Gerger, VD på Systembolaget, är en uppskattad mentor och talare i flera av Novare Leadership Academys ledarskapsprogram. En person som verkligen står för ett hållbart ledarskap, både för sig själv och sin organisation. Vi frågade om hennes bästa tips för ett hållbart ledarskap.

”Jag gillar utveckling, det är en av mina drivkrafter”, berättar Magdalena på scenen i Novares mentorprogram. ”Jag tror på människor, att de kan och bidrar väldigt mycket. Dels handlar det om att prioritera sig själv och att ständigt utvecklas. För att kunna leda andra måste du leda dig själv. Och då måste du fundera över dig själv och dina drivkrafter. Sätt ljus på dig själv och var stolt över det!”

Vikten av att ha sin egen ledarfilosofi

”Hållbart ledarskap handlar också om att ta en ordentlig fundering på vad som är din ledarfilosofi. Att det kommer från dig, inget fake och hittepå. Jag har verkligen funderat. För mig handlar det i grunden om människor och jag kommer även tillbaka till vikten av att sätta tydliga, engagerande, motiverande mål, för att skapa en gemensam attraktiv målbild. Hur kan du skapa en målbild som skapar passion?”

Det handlar om att prioritera sig själv och att ständigt utvecklas

Att göra medvetna val

”För att ha ett hållbart ledarskap har jag gjort medvetna val kring hur jag vill disponera min energi. Jag har varit stolt över de perioder jag varit föräldraledig exempelvis, inte försökt bortförklara varför jag måste springa från ett möte vid fyra utan gått in med mig själv med hull och hår och det får vara okej. Jag kan inte vara någon annan, och jag kan absolut inte begå våld på mig själv för att försöka passa in i någonting. För då brister det, då är det inte hållbart.”

Vi på Novare Leadership Academy driver frågan om hållbart ledarskap genom alla våra ledarskapsprogram, bland annat i Novares mentorprogram och EMPWR – Executive Women Program för kvinnor i ledande positioner.