SKF:s VD: ”Ledarskap bygger på förtroende och förmågan att engagera och entusiasmera andra”

  • 28 juni 2023
  • Nyhet
Leadership Academy

Rickard Gustafson, VD på SKF, är en uppskattad och återkommande gästtalare i Novare Leadership Academys ledarskapsprogram. När han gästade Novare Executive Program tog vi chansen att ställa tre frågor om ledarskap.

Vad är viktigast för dig i ledarskapet?

– Allt ledarskap bygger på förtroende och förmågan att engagera och entusiasmera andra. Det är inget som kommer av sig självt – som ledare måste man löpande och aktivt jobba med dessa grundförutsättningar för att få människor och organisationer att utvecklas.

Vad anser du är extra viktigt att som ledare hålla koll på framöver?

– Hur man leder, dvs skapar förtroende och entusiasm, i en värld av konstant volatilitet. Utvecklingen, gällande möjligheter och utmaningar kring teknologi, hållbarhet och geopolitik går i en rasande fart. Det gäller att som ledare navigera i en omvärld präglad av konstant och snabb förändring, vilket ställer nya krav vad gäller anpassningsförmåga och agilitet.

Finns det någon ledare du beundrar?

– Jag har svårt att välja ut någon enskild person, det finns så många fantastiska kvinnor och män som gjort historiska avtryck i det stora och i det lilla. Det finns således många jag inspireras av, men samtidigt är det viktigt att inte försöka kopiera någon annan, utan alltid utgå från en själv. Det är nog enda sättet att uppfattas som genuin och äkta av de personer som man är satt att leda.

Stort tack Rickard för dina spaningar och lärdomar här och som gäst i våra program!

Om Novare Executive Program

Novare Executive Program är den perfekta mixen av ett gediget ledarskapsprogram kombinerat med tillgång till ett unikt affärsnätverk för seniora ledare och specialister. Vill du veta mer? Varmt välkommen att höra av dig till Petra Wigh, Seniorkonsult på Novare Leadership Academy, petra.wigh@novare.se.