Novares Mentorprogram 2023 – ansökan har öppnat

  • 22 december 2022
  • Nyhet
Leadership Academy

Nu har nomineringen till Novares Mentorprogram 2023 öppnat! Vårt uppskattade mentorprogram vänder sig till den nya generationens ledare som vill utvecklas med hjälp av en mentor som utmanar, speglar och stöttar samt bygga sitt affärnätverk. Vi träffar Sarah Scheller på Novare Leadership Academy som ansvarar för programmet. 

Sarah – varför ska man ha en mentor? 

Relationen mellan mentor och adept är unik, ni träffas med tydliga ramar och förväntningar utan någon hierarkisk relation med varandra. Både mentor och adept går in i programmet med syftet att våga öppna upp och prata om det som verkligen betyder något, bortom vardagens prestationer och krav. Vi ser att reflektion är en nyckel inom ledarutveckling, att ta sig tiden att stanna upp och reflektera över sina värderingar, vägval och strategier. Det här programmet möjliggör verkligen det! 

Hur matchas adept och mentor? 

Vi vågar nu kalla oss experter på mentorskap efter att ha matchat fler än 2000 mentorpar sedan starten 2009. Inför matchningen får adept och mentor fylla i ett formulär där vi kartlägger alltifrån utmaningar, bransch och roll till hobbys och personlighet. Mentorerna i vårt nätverk är tongivande och seniora ledare med lång erfarenhet och goda värderingar. Många av våra mentorer har varit mentorer under många år och vi känner dom väl, det gör att vi kan få till träffsäkra matchningar där paren kan få ett värdefullt utbyte med varandra.  

Hur funkar mentorskapet och programträffarna? 

Mentor och adept träffas 6-8 gånger under 10 månader. Många mentorpar är kreativa med hur träffarna utformas. I år har till exempel ett mentorpar testat flygsimulator hos mentorn på Saab och ett annat varit nere i gruvan hos Atlas Copco på adeptens arbetsplats. Många ses över en längre lunch/frukost, besöker varandras kontor eller tar en walk and talk. Under året bjuder vi på Novare Leadership Academy in till programträffar med både adepter och mentorer där vi gästas av näringslivets tongivande ledare, experter och forskare. På träffarna lyfter vi teman kring framtidens hållbara ledarskap och skapar utrymme för nätverkande med alla programmets adepter och mentorer. Efter programmet blir du som adept medlem i Novare Alumni Network. 

Varför är mentorskap viktigt för ledarskap? 

Mentorskap har funnits sedan urminnes tider för att utbyta erfarenheter mellan generationer, men nu pratar vi om att mentorskapet även fungerar omvänt. Som mentor får du chans att reflektera kring viktiga insikter om din egen karriär och erfarenheter, samt ny inspiration och ett sätt att utmana gamla sanningar. Som ledare är ditt nätverk ofta bland det viktigaste du har för att klara dagens tuffa utmaningar. Just nu står ledare inför extremt stora utmaningar – och tuffa beslut kräver kloka bollplank. 

Den viktigaste frågan: hur gör jag får att bli en del av Novares mentorprogram 2023? 

Vi tar gärna en dialog om du vill veta mer om Novares mentorprogram – både i egenskap av blivande adept eller mentor alternativt om du vill nominera någon i din organisation till programmet. Du hittar mer information om programmet på novare.se/mentor och där kan du även ansöka själv eller nominera till programmet. Vi kontaktar alla som ansöker till programmet för en personlig dialog om nästa steg och hur man går vidare för att få en skräddarsydd matchning med senior mentor.