”Ledarskap handlar om kommunikation och handling”

  • 4 september 2023
  • Nyhet
Leadership Academy

Annelie Gullström, medgrundare av FPYB – Future Proof Your Business, är en erfaren förändringsledare och affärsstrateg. Hon har en spännande bakgrund som ledare inom bolag som Bambuser, AMF Fastigheter, Vattenfall och SEB. Vi på Novare Leadership Academy har förmånen att samarbeta med Annelie i egenskap av gästtalare, alumn och mentor.

Efter en uppskattad workshop med titeln “Embrace Change, but talk about development” på Novare Executive Program, passade vi på att ställa några frågor om hennes syn på ledarskap.

Vad är viktigast för dig i ledarskapet?

– Det krävs mer av ledare idag eftersom utvecklingen går snabbt på flera områden samtidigt. Det blir helt enkelt ofta för komplext för att ledare ska kunna vara specialiserade på alla relevanta områden samtidigt. Därför blir det extra viktigt att både ha en god baskunskap och att ständigt utveckla den genom att lyssna såväl internt på medarbetare som externt. Ledarskap handlar mycket om kommunikation och att kunna omsätta den i handling, inte bara för att överleva utan faktiskt också kapitalisera på utvecklingen.

Har du en ledare du beundrar?

– Det finns många fantastiska ledare som är bra på olika sätt. En person som etsat sig fast är den omtalade och inspirerande coachen Bill Cambell. Han har bland annat spelat en stor roll för tillväxten av många bolag som Google och Apple. Tyvärr finns han inte mer, men när man läser om hans filosofi och hur han jobbade och agerade blir jag full av beundran. Det hade varit en dröm att få träffa honom.

Det som imponerar på mig är framför allt hur han kombinerade knivskarp skärpa, ödmjukhet och outtröttlig förmåga att lyssna. Att lyckas med det är en exceptionell förmåga. Tips är att läsa boken Trillion Dollar Coach. 

Vad ser du är extra viktigt att omfamna som förändringsledare framöver?

– Som förändringsledare tror jag att det är extra viktigt att våga ta risker (inom rimliga gränser) för att driva utvecklingen framåt. Ingen kan sitta på facit när vi befinner oss i en tid med stora disruptiva skiften i form av nya teknologier, nya beteenden, digitalisering osv. Det krävs idag nya arbetssätt, nya KPI:er, nya typer av beslutsunderlag och affärsmodeller, för att ge några exempel. Därför tror jag att det är så viktigt att vara lyhörd, våga utmana gamla sanningar och utforska nya idéer. Skulle man dessutom ha något av Bill Campells ödmjukhet så kommer man långt.

Om Novare Executive Program

Novare Executive Program är den perfekta mixen av ett gediget ledarskapsprogram kombinerat med tillgång till ett unikt affärsnätverk, särskilt riktad mot seniora ledare och specialister. Programmet består av tre moduler i Stockholm och Novare North Innovation Tour, en unik resa till Norrbotten. Vill du veta mer? Varmt välkommen att höra av dig till Petra Wigh, Seniorkonsult på Novare Leadership Academy, petra.wigh@novare.se.