AI och ledarskap – vad bör ledare ha koll på?

  • 27 april 2023
  • Nyhet
Leadership Academy

Hur ska vi som ledare förhålla oss till utvecklingen inom AI? Vilka möjligheter och utmaningar finns det? Hur kan vi arbeta med Metaverse framåt? Detta var några av de frågor som deltagarna i Novare Executive Program lärde sig mer om och diskuterade på sin senaste träff i ledarskapsprogrammet.

”Pausa utvecklingen av artificiell intelligens” hävdar Elon Musk och svensken Max Tegmark tillsammans med andra forskare. De lyfter fram att den snabba utvecklingen som sker inom området kan innebära risker för människor och samhälle och uppmanar till sex månaders paus för att samhället ska hinna komma ikapp.

Pausa? Gasa? För att fördjupa kunskapen om detta högaktuella ämne bjöd vi in Emma Ridderstad, CEO & Founder of Warpin Media och pionjär inom ”Enterprise Metaverse”. Förutom en livlig diskussion passade vi även på att ställa tre snabba frågor till Emma.

Vad ser du är viktigast i ledarskapet nu med tanke på den pågående debatten om AI och den snabba progressen?

– Att vara påläst kring utvecklingen och regleringen. Se inte domedagsscenarion utan att använd AI i dagsläget för att lära känna verktyget och att se hur ert företaget kommer påverkas. Låt dina medarbetare testa, uppmuntra till användning för att öka förståelse och samtidigt som ni är medvetna om att det här är helt ny teknik, för alla. Försök att ha transparens i företaget och prata om för/nackdelar ni ser.

En ledare/tänkare/institution du ser upp till och som du tycker driver AI frågan på ett etiskt och trovärdigt plan?

– Max Tegmark, Elon Musk och AI Sweden är bra att följa, men tipset är att följa många med olika perspektiv för att få så bra underlag som möjligt för att skapa sig en egen uppfattning.

Vad är extra viktigt att hålla koll på inom AI just nu?

– Regleringen skulle jag säga, det måste ske något väldigt snart. Annars blir det ett race som ingen kommer gynnas av, avslutar Emma.

Stort tack till Emma och alla våra smarta deltagare för en givande diskussion och nya tankar kring AI och Metaverse! Om du vill veta mer om Novare Executive Program eller hur vi belyser frågor kring AI i våra ledarskaps- och styrelseprogram är du varmt välkommen att höra av dig till oss.