5 exempel på hur AI-utveckligen gör världen bättre

  • 12 juni 2023
  • Nyhet
Leadership Academy

Först kom hemdatorn, därefter internet och den smarta telefonen. Nu sköljer den fjärde vågen över oss: AI-revolutionen. Vi pratar om ett nytt paradigmskifte som väntas förändra världen från grunden de närmsta åren – bransch efter bransch.

Exakt vad som kommer att hända vet inte ens de som utvecklar tekniken. Men nya innovationer och genombrott sköljer över oss dagligen. Det gör det svårt att hänga med. Här är fem exempel på hur AI-utvecklingen gör världen bättre redan i dag.

🕰️ AI hjälper oss att förstå vårt förflutna. De mest progressiva historikerna använder datavetenskap för att analysera hur människor levde för flera århundraden sedan, skriver Technology Review. Ett annat exempel är att den första bilden som togs på ett svart hål nu har blivit betydligt skapare med hjälp av AI.

🤝 Mer givande diskussioner. Jag hoppas att jag inte går för långt nu, men jag anser att vi lever i en alltmer segregerad värld där förståelsen för andras åsikter och perspektiv ofta lyser med sin frånvaro. Så hur kan vi göra samtalen mer givande och meningsfulla? Kasta in en AI-chattbot i ekvationen! En forskningsrapport från Cornell University visar att du har en AI-chattbot som moderator eller medlare i svåra samtalsämnen ökar förståelsen.

💊 Better drugs! Ja, läkemedel alltså. Nature rapporterar att forskare vid Baidu Research har utvecklat ett AI-verktyg som kan producera bättre vacciner med längre hållbarhet.

👏 AI-robotar producerar nya material utan mänsklig assistans. Science skriver att forskare har lyckats bygga ett automatiserat AI-system som arbetar dygnet runt för att skapa nya oorganiska material som kan förbättra batterier och bränsleceller, vilket kan påskynda utvecklingen av nya teknologier rejält.

🫶 Google kan förutspå framtida översvämningar. Axios berättar om sökjättens AI-drivna plattform ”Flood Hub” som kan se sju dagar in i framtiden. I skrivande stund har 60 länder tillgång till Googles spåkula.

👆 Detta var en spaning från Nicklas Hermansson – grundare av mediehuset och omvärldstjänsten NomoFomo, framtidsspanare och AI-expert för Aftonbladet, SVT, Chef och Dagens Media samt medverkar i en av Sveriges största aktualitetspoddar; ”The Daily Messiah”. Varje vecka synar han 2500 nyheter och rapporter för att hitta guldkornen som formar framtiden.

Nicklas är även gästtalare i Novare Leadership Academys ledarskapsprogram där vi belyser aktuella framtidsfrågor, som utvecklingen av AI, och hur vi som ledare kan navigera för att möta de möjligheter och utmaningar som teknikens framsteg innebär.

Foto: Sara Rossi Photography