Erika Andersson med i Dagens Industri

  • 30 maj 2022
  • Intervju
  • Nyhet
Novare

Dagens Industri skriver om Novare Pay Consultings rapport På tal om lön. Erika Andersson, VD och delägare Novare Pay Consulting, kommenterar siffrorna i artikeln.

Utdrag ur artikeln:

”Chocksiffran för småbolagen: 63 procent av aktieprogrammen värdelösa. Vd-lönerna i börsbolag har ökat i rekordfart det senaste året, visar nya siffror från Novare. Årets börsras har dock inneburit ett hårt slag mot incitamentsprogrammen för många av bolagen på Stockholmsbörsens småbolagslista och First North.”

Enligt nya siffror som sammanställts av Novare är hela 63 procent av alla optionsprogram på ovan nämnda listor värdelösa, baserat på nuvarande aktiekurser.

”Många av de aktiebaserade incitamentsprogrammen såg mycket bra ut i slutet av 2021 efter den kursuppgång vi såg under året”, säger Erika Andersson, vd på Novare Pay Consulting, och konstaterar att det i dag inte ser lika lukrativt ut.

”I många fall är de till och med en minusaffär för deltagarna, vilket framför allt kan vara tufft för bolag med program som omfattar alla anställda.”

Bakgrunden till att så många bolag anammat teckningsoptioner som incitamentsprogram är att de inte medför några arbetsgivaravgifter eller beskattning, till skillnad från en vanlig bonus.

Läs hela artikeln här >>