Stefan Krook: ”Det är dags att uppgradera det ekonomiska systemet” 

  • 2 april 2025
  • Artikel
  • Ledarskap

Serieentreprenören Stefan Krook har under två decennier visat att affärsnytta och samhällsnytta inte bara kan samexistera – de kan förstärka varandra. Som medgrundare till bolag som Glocalnet, GodEl och Kivra har han låtit värderingar vara vägvisare i både ledarskap och innovation. Idag driver han frågan om ett skattesystem som gynnar hållbarhet – och menar att det är hög tid att tänka om i grunden.

Stefan Krok
Novare Leadership

När Stefan Krook nyligen besökte Novare Learn to Lead Program delade han med sig av sin ledarskapsresa – och sitt nya initiativ: att flytta beskattningen från arbete till naturresurser. Ett ekonomiskt system skapat för en annan tid behöver nu uppgraderas, menar han. 

 

Du engagerar dig just nu i frågan om beskattning. Varför?

– Människan har skapat underverk de senaste århundradena, men vårt ekonomiska system bygger på en felaktig hypotes: att naturen är obegränsad. Samhället drivs av marknaden – vilket är en fantastisk motor – men felprissättningen av det vi tar från naturen är det största marknadsmisslyckandet i mänsklighetens historia. Samtidigt beskattar vi det som faktiskt bygger vår framtid: arbete. Det här måste vi förändra. Allt har förstås historiska förklaringar, men precis som mjukvara i våra datorer måste även ekonomiska system uppgraderas då och då. Och det är dags nu.

 

Du har byggt flera bolag som kombinerar affärsmässighet med samhällsengagemang. Hur ser du på ledarskapets roll i att skapa positiv förändring?

– ”Varför” är frågan man som individ måste landa i – och som ledare måste leda med. ”Just business” är inte ett tillräckligt svar. Affären måste bottna i något meningsfullt. 

 

Stefan Krook har sedan länge visat att det är fullt möjligt att kombinera affärsstrategi med värderingsstyrt ledarskap. Kivra, där han idag är styrelseordförande, är ett exempel – en digital plattform som sparar på både papper och koldioxid och som används av över 6 miljoner svenskar. 

 

Vad krävs för att innovation ska bli verkligt hållbar – och långsiktig?

– Den måste driva affären – men affären i sig måste också vara hållbar. Annars blir det inte långsiktigt. Det räcker inte att ha en smart idé. Den måste vara ekonomiskt, ekologiskt och socialt bärkraftig. 

 

Vilka erfarenheter har format dig mest som ledare?

– Min ärliga vilja att skapa positiv förändring, och vikten av transparens. Jag tror också att jag är en bra säljare – men det hänger ihop med att jag bara säljer sådant jag verkligen tror på. 

Vill du veta mer? Hör av dig!

Sarah Scheller - en kvinna ler mot kameran, neutral bakgrund.

Sarah Scheller

Head of Individual Programs