Är tid pengar även i sommar?

  • 1 augusti 2022
  • Krönika
Novare Executive Search

Semestern står för dörren, och du kommer förhoppningsvis att ha möjlighet att låta jobbet styra lite mindre av tillvaron under en period framåt.

Låt oss anta att du haft lyckan att tillhöra den kategori människor för vilka det gått bra på sistone, och nu vill ge något tillbaka – kanske genom att skämma bort din omgivning, eller bara dela med dig lite av vad du samlat på dig till de som inte har det lika bra.

Vad vill du dela med dig av?
En grupp forskare tog ett riktigt seriöst grepp om frågan och lät 7772 deltagare från Sverige, USA, Polen, och Tyskland delta i ett spelteoretiskt experiment där deltagarna fick i uppgift att dela med sig av sin tid (fem minuter) respektive pengar (15 USD) i två olika situationer. Resultaten kopplades till givarnas respektive mottagarnas socioekonomiska status, beskriven enligt en beprövad modell.  Resultaten presenterades i tidskriften Natures serie Scientific Reports i våras.

Det visar sig att självupplevd social status har en stark påverkan på hur människor delar med sig av tid och pengar, men faktorer som ålder, utbildningsgnivå, inkomstnivå, och yrkesstatus påverkar också.

Resultaten visar att ju högre socioekonomisk status, desto högre benägenhet att dela med sig av sina pengar, och samtidigt mindre benägehet att del med sig av sin tid.

Nu kanske du inte tycker att detta är så konstigt. Folk med mer kapital har ju råd att vara mer generösa, och folk med mindre kapital har mindre att dela.

Huruvida folk som har mycket kapital också har mindre tid att disponera är dock oklart. Även om många framgångrika människor jobbar extremt mycket, gäller det även många av dem som har det mindre bra ställt.

Samtidigt är studien en påminnelse om att det som verkligen räknas är tid – mycket få relationer blir bättre av att man ersätter bristande närvaro med ekonomisk kompensation. Så när du går på semester i sommar, se till att inte bara bjuda barnen på glass, och var genererös med dina materiella tillgångar. Kom också ihåg att ägna människor din tid och din uppmärksamhet – du får garanterat hur mycket som helst tillbaka.

– Andreas Lökken, psykolog på Novare Executive Search