Johannes Bosons framgångsfaktorer som ledare och vd

  • 11 april 2025
  • Artikel
  • Ledarskap

Johannes Boson är vd för Nestit Group samt styrelseledamot i Stena Fastigheter och Safeture. På Novare Leadership har vi förmånen att engagera Johannes, både som gästtalare i The CEO Program och som mentor i Novares Mentorprogram. Här delar han med sig av sina insikter och lärdomar kring vd-rollen och sin syn på gott ledarskap.

Man och kvinna ler och tittar in i kameran
Novare Leadership
Vilka grundprinciper arbetar du med i rollen som vd?

Som VD och ledare försöker jag arbeta utifrån mina egna grundläggande principer som jag anser är avgörande för framgångsrikt ledarskap. Dessa principer är inkludering, ärlighet och proaktivt genomförande. Inkludering innebär för mig att jag strävar efter att skapa en miljö där alla känner sig välkomna och uppskattade. Ärlighet lägger grunden för en kultur av öppenhet baserad på transparens, tillit och förtroende, och att medarbetarna vet hur det går för bolaget, varför beslut fattas, vad dessa beslut är baserade på och vad jag förväntar mig av dem inom olika områden. Proaktivt genomförande handlar om att omsätta planer och strategier i praktiken så att de får effekt i vardagen, vilket är avgörande för att skapa resultat och för att nå våra mål.

Här är tre saker jag anser att en bra ledare behöver ha med sig i sitt ledarskap:

  • Känna sig själv

Att vara medveten om sina styrkor och svagheter och att sträva efter att basera sitt ledarskap på detta.

  • Vilja sina medarbetare väl

Att bry sig om medarbetarnas välbefinnande och prestation och hjälpa dem att nå sina mål genom att prata med dem om hur det går, vilka hinder som finns och vad som kan göras för att komma förbi dessa hinder

  • Skapa resultat genom andra

Detta anser jag är grunden i allt ledarskap, fokuserar jag på att delegera så mycket jag kan, både i planeringen och genomförandet, vilket skapar mer motiverade team och i sin tur leder till att vi tillsammans når framgång.

 

En arbetsmiljö där alla känner sig delaktiga och motiverade

För att dessa principer inte bara ska vara tomma ord arbetar jag aktivt med att integrera dem i mitt dagliga ledarskap. Jag håller regelbundna möten med mitt team för att diskutera hur det går för oss mot våra uppsatta mål och implementeringen av våra strategier och jag uppmuntrar till öppen kommunikation och feedback. Jag ser till att medarbetare har möjlighet att bidra med idéer och perspektiv och jag är noga med att ge erkännande och uppskattning för deras insatser. Genom att vara så transparent jag kan med mina åsikter, beslut och förväntningar, försöker jag skapa en arbetsmiljö där alla känner sig delaktiga och motiverade att tillsammans arbeta mot våra gemensamma mål.

”Som VD och ledare arbetar jag utifrån mina grundläggande principer; inkludering, ärlighet och proaktivt genomförande”

Att skapa resultat genom andra – hur gör du det i praktiken?

Att skapa resultat genom andra är en central del av mitt ledarskap. För att göra detta i praktiken börjar jag med att sätta en tydlig riktning och sedan är min roll att hjälpa medarbetarna att nå dit. Riktningen sätter jag i samarbete med mitt ledningsteam och i vissa fall tillsammans med styrelsen. Jag försöker att dela ut ansvar så mycket det går i både planeringen och genomförandet. På det sättet behöver medarbetarna själva ta ansvar för den plan som finns, men också för att genomföra den och att hantera de problem och hinder som kommer upp längs vägen.

Många ledare förväxlar ansvar med att behöva göra allt själva. Jag tror i stället på att delegera så mycket som möjligt – och att involvera andra i arbetets alla delar. Detta innebär både att sätta riktning och mål samt att ta fram planerna för att nå dit.

”Många ledare förväxlar ansvar med att behöva göra allt själva. Jag tror i stället på att delegera så mycket som möjligt – och att involvera andra i arbetets alla delar. Detta innebär både att sätta riktning och mål samt att ta fram planerna för att nå dit.”

Det blir inte alltid exakt som jag vill, men det tar oss i riktningen dit vi ska och skapar stort engagemang. Eftersom det aldrig blir helt som man tänkt sig spelar det ingen roll om planen är 100% rätt, eftersom omvärlden förändras. Det viktiga är att planen tar oss i rätt riktning och att vi är nära för att lära oss mer, få nya insikter och justera efter förändringar.

När planen är klar är det mitt jobb som VD att driva på exekveringen av planen genom organisationen. Detta gör jag genom ett antal få men väl genomtänkta forum som återkommer med ett jämnt intervall. Hur ofta beror på hur snabb exekvering som behövs och på hur viktig frågan är.

För att säkerställa att vi är på rätt väg och rör oss i rätt riktning använder jag olika verktyg för uppföljning av våra mål och resultat. Genom att kontinuerligt utvärdera hur det går och justera våra planer och aktiviteter baserat på nya insikter säkerställer jag att vi ständigt förbättrar oss och tar oss mot målet.

 

Relationer som ledarskapsverktyg – hur bygger du starka relationer som driver resultat?

Jag har några grundläggande byggstenar som jag har med mig när jag arbetar med mitt eget operativa ledarskap för att få hela organisationen att gå åt samma håll och genomföra bolagets strategier:

  • Riktning
  • Relation
  • Struktur

Detta betyder att relationer är helt avgörande för att lyckas i ledarskapet och för att skapa resultat genom andra. Ingen vill jobba med, följa efter, göra affärer med eller vara kund hos någon som man inte har en hygglig relation med. Två av mina grundläggande principer, inkludering och ärlighet, handlar om att skapa bra relationer mellan människor.

Relationer byggs över tid och baseras på förtroende och tillit. Det betyder att det tar tid att skapa bra och produktiva relationer, oavsett vad relationen handlar om. Men du kan inte lägga lika mycket tid på alla personer i en organisation för att bygga relationer. Du behöver välja vilka som är viktigast för ditt uppdrag. Dessa personer är självklart din ledningsgrupp, din chef eller i mitt fall min ordförande, men det kan också vara andra viktiga personer i organisationen, personer hos ägaren eller i styrelsen, viktiga leverantörer, en VD i ett systerbolag, eller en person i samma team eller ledningsgrupp som du.

”Relationer är helt avgörande för att lyckas i ledarskapet och för att skapa resultat genom andra. Jag brukar göra ett relationsschema för att bestämma vilka relationer jag har och vilka som är viktiga, och sedan bestämma hur jag vill bygga relationen med dessa personer.”

Du behöver också hitta återkommande tillfällen att bygga relationen för att den ska bli starkare. Ibland finns det formella tillfällen när ni ses, t.ex. styrelsemöten, ledningsgruppsmöten eller gruppmöten där relationen kan byggas, men det kan vara viktigt att hitta ytterligare tid för att bygga viktiga relationer. Jag har t.ex. avstämning med min ordförande varannan vecka utanför styrelsemöten för att bygga relation och tillit. Men det kan också vara en återkommande lunch, en kaffe eller bara ett telefonsamtal en gång i veckan beroende på hur viktig eller formell relationen är.

Jag brukar göra ett relationsschema för att bestämma vilka relationer jag har och vilka som är viktiga, och sedan bestämma hur jag vill bygga relationen med dessa personer. Med de som är bland de viktigaste brukar jag berätta att de är viktiga för mig och varför, och sedan komma överens med dem hur ofta vi ska ses eller höras och på vilket sätt.

 

Vad har du för strategier för att ”se runt hörnet” – att förutse och agera på det som kommer?

Att försöka förstå vad som kommer framåt, hur omvärlden och den egna industrin förändras, är en central del av mitt uppdrag som VD. Jag avsätter tid för att kontinuerligt träffa personer inom industrin för att utbilda mig själv, för att läsa relevant information och rapporter som kommer ut och för att skriva ner min bild av hur det ser ut framåt. Det som gör mest nytta för mig i att bilda mig en uppfattning om framtiden är att träffa och samtala med andra personer om olika utmaningar. Jag har lärt mig att jag tänker bättre när jag får prata om ett problem med andra. Det kan vara personer hos samarbetspartners, kunder eller andra industrier som har liknande utmaningar eller som kanske redan gjort en liknande omställning, men det kan även vara personer hos konkurrenter.

”Det som gör mest nytta för mig i att bilda mig en uppfattning om framtiden är att träffa och samtala med andra personer om olika utmaningar. Jag har lärt mig att jag tänker bättre när jag får prata om ett problem med andra.”

Jag blir ofta förvånad över hur öppna många är med sin kunskap och deras vilja att dela med sig. Jag använder ofta LinkedIn för att hitta personer på spännande bolag och får ofta till en lunch eller kaffe för att dela insikter.

När jag haft ett samtal, läs något eller reflekterat över något som jag bedömer har bäring på min bild av framtiden så skriver jag ner det. Jag försöker ha min egen skriftliga bild av hur jag ser på framtiden för min industri så att det blir en medveten bild och inte något som bara finns i ”bakhuvudet”. På detta sätt kan jag få med dessa reflektioner och denna bild i strategiprocesser eller samtal om hur vi ska utveckla bolaget framåt.

 

Ge dig själv rätt förutsättningar att lyckas i VD-rollen

”Jag har själv varit VD och vet att det finns många situationer man inte är förberedd på när man kliver in i rollen. Det är ett spännande, men också ett krävande och utvecklande uppdrag. För att ge nya och blivande VDar rätt förutsättningar att lyckas har vi skapat The CEO Program. Under fem intensiva dagar går vi igenom VDs mest angelägna uppgifter tillsammans med ledande experter och erfarna företagsledare. Vi tar ett helhetsgrepp på rollen och arbetar med allt från lagar, ekonomiska nyckeltal och strategiarbete till ledarskap och självledarskap. Genom att också fokusera på dig som person – dina styrkor, drivkrafter och utmaningar – får du verktyg och insikter som stärker både ditt ledarskap och din förmåga att navigera rollen med trygghet och framgång.” säger Marie-Louise Kjellström.

Läs mer om The CEO Program – Novares VD-program för framgångsrikt VD-arbete, eller hör av dig till Marie-Louise Kjellström, Head of Novare Board Programs – ett affärsområde inom Novare Leadership.