Vad du behöver veta om distansarbete inför 2023
1. En kort men dramatisk historia om stora förändringar
Champagnen låg på kylning i många svenska hem, samtidigt som myndigheterna i Wuhan rapporterade det nya viruset till WHO. Några månader senare hade samhället gått igenom en massiv omställning och mer än 50% av vissa yrkesgrupper jobbade hemifrån.
Men även om pandemin innebar en extrem påfrestning tyckte många att det fanns en uppsida med att jobba hemma. Utflyttningen från storstäderna slog rekord under 2020. Prisutvecklingen på bostäder ökade med över 40% i vissa delar av landet, och riksdagen antog 2021 en motion för att öka underlätta hemarbete för svenskarna efter pandemin.
Men ännu en stor förändring stod för dörren. När restriktionerna släpptes började kontorsarbetare återvända till arbetsplatserna. Globala arbetsgivare som HM krävde hösten 2022 omfattande återgång till fysisk närvaro på kontoret.
Kanske kan man säga att vi har blivit socialt mörbultade av arbetslivet de senaste tre åren. Men det kunde vi ju inte förutse när vi korkade upp champagnen den där nyårsnatten.
2. En annan kort historia, om hur våra hjärnor påfrestades
Socialt mörbultade var det.
Människor är flockdjur -större delen av funktionerna i vår hjärnas limbiska system är utformat för social anknytning. Vare sig vi gillar andra människor eller ej är sociala relationer en grundläggande förutsättning för mänsklighetens existens.
Social isolering jämställs med tortyr och FN har utfärdat minimumregler för hur regimer får använda isolering som bestraffning.
Nu blev vi ju isolerade i hemmet, men effekten var densamma.
Och eftersom vår hjärna är plastisk, tyckte vi det var jobbigt inte bara att flytta ifrån kontoret – det var dessutom jobbigt att återvända. När vi återvände till arbetsplatserna var vi socialt otränade.
Och eftersom socialitet är en färdighet som måste tränas för att upprätthållas var det många som kände sig rätt trötta, när de tvingades hantera den relativa ökningen av socialt umgänge som en vanlig dag på arbetsplatsen kan innebära.
Det är lite som att gå på gymmet, eller löpträna.
Sociala relationer kan vara krävande innan man kommit i gång med dem, och jobbiga att inte få ha när man vant sig vid dem.
3. En lite längre historia om vad vi vet om hemarbete idag
Även om arbetslivet varit en social berg-och-dalbana de senaste tre åren så har forskningen gjort rejäla framsteg när det gäller att förstå exakt vilka av oss som trivs och presterar bäst med hemarbete – och vilka av oss som verkligen bör undvika hemarbete.
Detta är vad vi vet:
Hemarbete fungerar bättre för strukturerade människor
En välgjord svensk kandidatuppsats från 2021, som kartlade hur olika människor påverkas av hemarbete, visar att strukturerade personer oftast tycker det är toppen med hemarbete och blir mer produktiva jämfört med att vara på kontoret.
Tyvärr visar det sig att mindre strukturerade personer – alltså sådana som tenderar att bete sig mer flexibelt, och vara mer beroende av yttre struktur och ramar för sitt arbete – rapporterar ökande grad av psykisk ohälsa och minskad tillfredsställelse med arbetet när de jobbar hemifrån.
Hemarbete fungerar bättre för känslomässigt stabila människor
En amerikansk studie från november 2022 bekräftar ovanstående, med tillägget att människor med låg känslomässig stabilitet– alltså en tendens att känna olust och obehag i större omfattning än andra – har ännu sämre förutsättningar att trivas och prestera vid distansarbete.
Hemarbete fungerar sämre för kreativa och utåtriktade människor
Och en tysk-lettisk studie, med hela 1700 deltagare, visar dessutom att människor som har en hög grad av öppenhet för förändring – det vill säga folk som gillar mycket nya intryck – är mindre benägna att uppskatta möjligheten att jobba hemifrån, medan socialt utåtriktade personer tenderar att känna sig understimulerade när de inte har någon att prata med.
Att folk vill jobba hemma betyder inte nödvändigtvis att det är bra för dem
Nu kanske du tycker att man inte behöver vara organisationspsykolog för att räkna ut att ledsna människor med bristande självdisciplin drabbas hårdare av att helt på egen hand ansvara för att komma ur sängen och få något gjort när de jobbar hemma.
Och vad som komplicerar det hela är att det är skillnad på att trivas med hemarbete, och att faktiskt få saker och ting gjorda när man jobbar hemma.
Vissa av de som trivs med hemarbete gör det förmodligen för att det ger fina möjligheter att ta långa och stärkande promenader med hunden, om de upplever att de saknar stöd, prestationsmål, och uppföljning från arbetsgivarens sida.
Den optimala personlighetsprofilen för hemarbete
Om du råkar vara arbetsgivare och vill ha receptet på den optimala personlighetsprofilen när du skall anställa distansarbetare lyder den alltså: leta efter strukturerade, stabila och introverta personer.
Om du dessutom lyckas hitta personer med en låg grad av öppenhet för förändring är det extra positivt – dessa personer verkar inte drabbas negativt av att sitta och titta på sin datorskärm i sin ensamhet hela dagarna, med begränsad variation i tillvaron.
Och för dig som är anställd – känner du igen dig i någon av de personlighetsdrag som beskrivs som problematiska i förhållande till hemarbete så bör du ta dig en funderare innan du migrerar till ett torp i skogen. Det må vara frestande att slippa gå till jobbet, men det betyder inte att det är bra för dig att vara utan andras förväntningar på lång sikt.
Hemarbete är en potentiell kvinnofälla
Sist men inte minst – kvinnor drabbas mer negativt än män av hemarbete, förmodligen för att tröskeln är mindre till att ägna sig åt oavlönat arbete i hemmet när man sitter med tvättkorgen inom synhåll, jämfört med att sitta på kontoret (enligt SCB jobbar kvinnor drygt fem och en halv timme per vecka mer med oavlönat hemarbete, jämfört med män).
-”Puh”, tänker du kanske nu.
-”Det var en väldig massa psykologiska fakta staplade på varandra.”
-”Tror du verkligen att vanliga hederliga människor i arbetslivet ser varandra på det sättet?”
Nej, det tror jag inte, och det är tyvärr en del av problemet med hur vi skall förhålla oss till hemarbete. De flesta av oss har en mycket mer grovhuggen bild av andra människor – vilket även gäller de som rekryterar folk, både till jobb i hemmet och på kontoret.
4. Vad vi bör ta med oss in i 2023
Så vad lär vi oss av detta?
Dels att vi som människor är anpassningsbara.
Men det betyder inte att det vi anpassar oss till är bra för oss på sikt.
Kortsiktiga ekonomiska vinster (för arbetsgivaren) eller vinster i form av förenklat livspussel (för arbetstagaren) av distansarbete kan medföra långsiktiga negativa konsekvenser för båda parterna.
Men vi lär oss också att olika människor är olika rustade att hantera distansarbete.
Så låt oss sluta upp med att prata om huruvida just distansarbete är något bra eller dåligt, när sanningen är den att det är som alla andra sorters arbeten – något som passar vissa mycket väl, medan andra skall undvika det till varje pris om de vill känna att de bidrar och utvecklas.
– Andreas Lökken Head of Executive Assessment på Novare Executive Search
Kontaktperson

Andreas Lökken
Head of Executive Assessment & Senior Consultant
andreas.lokken@novare.se +46 (0) 735 02 50 62 Linkedin