Spaningar från Almedalen
Mötena i Almedalen är speciella, så är det bara. I år avslutades det också med det fruktansvärda mordet på Ing-Marie Wieselgren som som kom att prägla onsdagen och torsdagens möten.
I år är det valår, vi står inför en akut klimatkris och lever i ett samhälle i både framåtlutad samverkan och rörig kris. Då blir Almedalen en mötesplats för att diskutera lösningar utanför våra vanliga bubblor. Det är också en plats för att förstärka och skapa nya nätverk inför kommande år, något jag själv ser stort värde i.
Vad tar jag då med mig från årets Almedalen? Trots det geopolitiska osäkra läget visar Sverige på ett exceptionellt driv och flera lösningar, vilket kändes väldigt positivt. Norrbottenregionens innovations- och entrepenörskraft är ett exempel som jag följer med stort intresse. Sveriges tech-scen spelar på den globala arenan och medan investerarviljan är fortsatt god präglas den av ett av Almedalens stora samtalsämne: den stora kompetensbristen. Tidigare har det varit begränsat till några branscher I Stockholm men nu är det ett problem oavsett bransch och var i landet man verkar. I årets Almedalen pratade alla om detta men det finns många goda viljor. Många lyfte hur ingen ensam kan stå för lösningen utan det är bara i samarbeten vi klarar den stora kompetensbristen. Samarbeten mellan stad, region, universitet och näringsliv är nyckeln. T25 i Norrbotten är ett initiativ som kan tjäna som gott exempel. (https://www.jernkontoret.se/sv/publicerat/nytt-fran-jernkontoret/nyheter/2021/25-000-personer-till-industriforetagen-i-norra-sverige/)
Andra teman jag var extra nyfiken på i år var kvinnligt ägande där Ownershift höll i ett intressant seminarium, kulturens viktiga bidrag till ett hållbart samhälle, integration och metaverse.
– Anna Malmström, Senior Consultant
Kontaktperson

Anna Malmström
Senior Consultant
anna.malmstrom@novare.se +46 (0) 735 23 30 14 Linkedin