Nytt bolag i Novaregruppen hjälper högt uppsatta chefer vid karriärsomställning

Publicerat 2015, 12 februari

Många chefer är bra på att driva förändringar. Men hur bra är de i en situation när de själva blir föremål för förändringen och tvingas lämna sitt jobb? 

”En del klarar det utmärkt, andra behöver ett professionellt stöd att komma vidare ”, säger Pia Sergo, vd på Novare Executive Advisory, Novare NEA.

Många höga chefer får med sig en rund summa pengar när de blir av med jobbet, men det är inte alltid den ekonomiska tryggheten räcker för att gå vidare. Dessutom kan det vara en mycket ovan position att vara i efter många år i ledande roller.

”Det sker oftare i dag än tidigare att personer i högt uppsatta positioner hamnar utan uppdrag. Det finns en större rörlighet på marknaden i spåren av omstruktureringar och effektiviseringar”, säger Pia Sergo, vd på nystartade Novare Executive Advisory.

”Det är ju bra om man får med sig en påse pengar, men pengarna svarar inte på frågan om vad man ska göra härnäst. Och för individen kan det kännas tungt när telefonen inte ringer längre”, fortsätter hon.

Vad är det första ni gör för att ge stöd åt någon?

”Vi börjar med att se på vad som har hänt och tar det därifrån. En del personer är redo att gå vidare direkt, medan det för andra kommit mer som en överraskning och kanske är lite chockade. Då får man börja lite längre bak i processen så att säga.”

Ett problem är att många personer kopplat sin identitet till sitt jobb. Och att då bli utan är tufft. En positiv utveckling, enligt Pia Sergo, är dock att det inte är lika ”förbjudet” att säga att man blivit ställd utanför arbetsmarknaden nu som förr.

”Fördelen är att det inte längre är lika tabu att vara mellan jobb eftersom rörligheten på arbetsmarknaden har ökat. Det finns en större acceptans för det nu än för kanske tio år sedan.”

Hur ser ni på den här ganska smala nischen av branschen?

”Vi riktar oss mot vd:ar och ledningsgruppsmedlemmar och det är ingen volymmarknad. Men vi vet att behovet finns och att det finns efterfrågan och att det är svårare för kvinnor att komma tillbaka efter de har fått sluta.”

Enligt Pia Sergo är det också viktigt att företag som gör sig av med chefer tar hand om dem.

”Man bör se till att personen blir väl omhändertagen, får bra hjälp att komma vidare och blir nöjd med den hjälpen.”

Hur är möjligheterna att gå vidare som konsult?

”Det är en annan sak som hänt på marknaden att seniora chefer efterfrågas till tidsbegränsade uppdrag. Man kan få en senior person med erfarenhet från ledarskap. Dessutom kan det vara en fördel att få in någon utifrån utan en personlig agenda. Det handlar inte bara om situationer som neddragningar utan kan lika gärna handla om att man ska gå in på en ny marknad”, säger Pia Sergo.

Finns det någon tröst för den som plötsligt blir av med jobbet och hamnar i en jobbig situation?

”Absolut – även om det initialt kan vara tungt så upplever 9 av 10 att uppsägningen ledde till något bra. De har fått möjligheten att stanna upp, reflektera och sen göra ett aktivt val i nästa steg”.

Novare Human Capital grundades 2001 av Wallenbergs Investor för att ge stöd i HR-frågor till bolagen i portföljen. I höstas köpte bolagets fem partners ut Investor för att bli helägare till Novare.

 

Dela

« »