”All ny teknologi kommer bidra till att vi kan erbjuda förbättrade tjänster till våra kunder”

Publicerat 2018, 9 januari

Under en vecka i Silicon Valley, USA, fick deltagarna i Cheetah – Disruptive Innovation Program besöka framstående företag och organisationer för att fördjupa sina kunskaper kring trender inom digital utveckling och innovation. Veckan präglades av diskussioner kring data, artificiell intelligens, machine learning, Internet of Things, blockchain, datasäkerhet, partnerskap och ekosystem.

Cheetah-programmet drivs av Novare Leadership Academy i samarbete med Svenska Dagbladet. Deltagaren Jenny Gejke, Head of Digital Channel Development på SJ, delar med sig av sina insikter från resan.

Vilka är dina viktigaste insikter från veckan?

– Jag har fått insikter både om hur ekosystemet i Silicon Valley funkar och fått praktiskt tillämpbara kunskaper kring digital transformation, artificiell intelligens (AI), blockchain, värdeflöden och kulturbyggande inom en organisation.

Vilka av de nya teknologierna ser du kommer påverka SJ och branschen?

– Inom transportbranschen ser jag att vi kommer att påverkas av i princip samtliga nya teknologier som vi tittat närmare på i Sillicon Valley. Vi kommer att bygga AI-baserade lösningar mot kund och ha sensorer på våra tåg som samlar in data som vi kan använda för att förbättra hanteringen kring fordonen och för att erbjuda våra kunder bättre tjänster. Vi, som många andra, behöver också förstå hur blockchain-teknologi kan skapa effektivare och säkrare processer av värdeflöden. Det är bara några exempel. Möjligheterna är många och hoten består framförallt av om vi inte klarar av som företag att börja transformera oss och använda dessa teknologier för att öka vår konkurrenskraft framåt.

Vilka besök stod ut mest under veckan?

– Jag uppskattade verkligen besöken hos Google och hos IBM Watson som på varsitt sätt gjorde AI mer begripligt och det var även mycket inspirerande att få ta del av hur Google resonerar kring hur de utvecklar effektiva team och ledarskapet inom bolaget.

Hur ska du som ledare omvandla dina insikter från veckan till handlingar i din organisation? 

– Mitt viktigaste uppdrag blir att bidra till fördjupad insikt i de nya teknologier som kommer påverka oss alla kommande år och säkra att vi har initiativ och aktiviteter som bidrar till att utveckla SJs verksamhet med stöd av ny teknologi. Jag kommer också fortsätta arbeta med att utveckla våra arbetssätt mot målet att bli snabbare och enklare.

Utifrån de nya lärdomar du har fått under veckan, vad vill du fördjupa dina kunskaper inom? 

– Under veckan har vi i gruppen haft intensiva diskussioner kring värdet av olika typer av ekosystem, det värde som ett företag ska skapa och hur data skapar värde. Alla diskussioner har bidragit till nya insikter och jag kommer fortsätta att jobba på hemmaplan med dem på olika sätt.

Hur upplever du att nätverket i gruppen utvecklats under resan? 

– Vi har fördjupat våra insikter i varandras utmaningar och knutit många bra kontakter för framtiden. Jag uppskattar alla de intressanta diskussioner vi haft under programpunkterna såväl som i de mer sociala inslagen – och tycker att vi alla fått en mycket god relation till varandra!

Nyfiken på att veta mer om Cheetah – Disruptive Innovation Program och Novare Leadership Academys satsningar inom innovation? Hör av dig till Helena Fogelmarck och läs mer här.

Relaterade artiklar:

Petra Sundström, Innovationschef på Husqvarna: ”Det är tydligt att AI är det som bolagen i Silicon Valley satsar på, anställer kring, investerar i och pratar om”

SvD: Snabb förändring kräver snabb anpassning

 

Dela

« »