Konsten som symbolvärde – därför är konst och kultur viktigt under pågående krig
Tillsammans med Stockholms Stad driver Beredskapslyftet ett temporärt ukrainskt kulturcentrum, Ukrainian Culture Center Stockholm (UCCS). Under ett år erbjuder vi konst- och kulturevenemang med syfte att skapa mötesplatser och hålla ukrainsk kultur levande trots det pågående kriget.
Rysslands krig i Ukraina skakar hela världen. Människor flyr, städer bombas och förstörs och museer och kulturarvsbyggnader brinner. Varför är konst viktigt under kristider? Har kulturen ett värde? Hur kan kulturen till och med påverka krigets förlopp?
Konsten är viktigt för att den har ett starkt symbolvärde och skapar gemenskap och sammanhållning. Kulturen är grundläggande för vår identitet, den finns överallt, och är ett naturligt sätt att kommunicera. Kultur är möten, upplevelser och tankar, och den ger kunskap och förståelse om livet och människor omkring oss. UCCS vill skapa gemenskap genom att låta svenskar och ukrainare uppleva och utöva ukrainsk kultur och möta ukrainska kulturutövare verksamma inom bland annat film, musik, teater, litteratur och fotografi, och främja samtal och diskussioner om kulturens roll och påverkan i samhället.
Under november och december har vi genomfört tre filmvisningar, ett körsamarbete med Nobel Week Lights festival och en föreläsningskväll med läkaren Natalia Leliukh som talade om hur krig och stress påverkar psykisk och fysisk hälsa, ett mycket välbesökt och uppskattat evenemang.
I januari planerar vi två fotoutställningar med samtida dokumentärfotografier tagna av framstående fotografer som befinner sig i Ukraina idag. En utställning visas i Kungsträdgården 9-22 januari och utställningen ‘The war. Mode On’ på Sergelstorg 20-27 januari.
I februari uppmärksammar vi bland annat ettårsdagen av kriget. Vi planerar en kulturkväll i samarbete med Nordiska Museet och Ukrainas ambassadör. Under eftermiddag och kväll har vi ett program med föreläsningar, tal, musik och konstutställning.
Speciellt för ukrainska barn i åldrarna 6 till 10 år har vi Kvällsskolan i Tekniska Museets lokaler. Kvällsskolan (aktivitetscenter) ger undervisning och lek om ukrainskt språk, historia och kultur. I december fick skolan besök av Ukrainas ambassadörs fru, Viktoria Plakhotniuk.
Vi är ett kärnteam av svenskar och ukrainare på Beredskapslyftet som projektleder centret; Olesia Gordiyenko, Iryna Gorbyk, Denys Gordiyenko, Delal Apak och Helena Anderlind. Evenemangen görs i samarbete med institutioner som till exempel Svenska Filminstitutet, Kulturhuset/Stadsteatern, Dramaten och Nordiska Museet.
Välkommen att ge oss råd, tips och förslag på aktiviteter!
Följ oss här på LinkedIn och ta del av kommande evenemang.
Ukrainare i Sverige idag:
Migrationsverket har registrerat 39 400* ukrainare som ansökt om tillfällig skyddsstatus i Sverige, 14 700 bor i Stockholm Län och 5 200 bor i Stockholm stad. Ca 1 000 till 1 500 nya ukrainare anländer till Sverige varje månad, men majoriteten anlände i mars-april 2022. Det är svårt att förutse de framtida siffrorna, de beror på situationsutvecklingen i Ukraina.
*oktober 2022
– Helena Anderlind, Researcher/Assessmentkonsult på Novare Executive Search
Beredskapslyftet / Ukrainian Culture Center in Stockholm
Kontaktperson

Helena Anderlind
Senior Researcher
Helena.Anderlind@novare.se +46 (0) 730 35 02 18 Linkedin