Internationell erfarenhet viktigt för framtidens ledare – men också för Sverige
En viktig pusselbit för att kunna nå toppositioner är några års internationell erfarenhet. Förutom egen utveckling får svenska företag, och i slutändan Sverige, ytterligare en person med interkulturell kompetens, utifrånperspektiv och internationella kontakter.
Varandes ett litet och exportberoende land har det alltid varit viktigt för svenskarna att inhämta kunskap om andra marknader och kulturer. Redan de gamla vikingarna gav sig ut i världen och kom hem med nya erfarenheter, insikter och – klart mindre ärofyllt – ett och annat byte.
Räknat per capita är Sverige världsmästare i grenen flest multinationella företag. Sverige är dessutom ett av de mest framgångsrika start-up-länderna. För att vara ett litet land har därmed det svenska ledarskapet fått stort utrymme världen över och det inom olika områden – allt ifrån avancerad ingenjörskonst till kreativa industrier, idrott och hållbarhet.
Idag bor uppskattningsvis närmare 700 000 svenskar utomlands. Utöver att bidra med erfarenheter om hur det är att bo i ett fritt, öppet och jämställt samhälle så skapar de även intresse för Sverige.
Att strategiskt stärka sin konkurrens- och attraktionskraft genom internationell erfarenhet borde vara något som både dagens och morgondagens ledare strävar efter, och något som borde vara inbyggt i företagens sussessionsplaner. Och det bör definitivt underlättas av våra folkvalda politiker.
På Handelshögskolan i Stockholm, som utbildar framtidens ledare, använder man sig av termen ”International Swedish”. Borde inte det uttrycket vara ledordet för oss alla?
– Cecilia Borglin, generalsekreterare Svenskar i Världen