Från nyanländ till Deloitte på två år – intervju med Hussam Al-Homsi

Publicerat 2018, 10 september

Tidningen Balans har gjort en intervju med Hussam Al-Homsi som fått jobb på Deloitte genom Novare Potential.  I intervjun berättar han om sin resa till Sverige och jakten på ett arbete.

”  – Jag började genast lära mig svenska och söka jobb. Under en period på sju månader, när jag väntade på att mina papper skulle bli klara, skickade jag hundratals ansökningar. När jag fick mina papper sökte jag ytterligare 300 jobb på två-tre månader. Jag fick inga svar, bara att de hade valt någon annan. Och jag fick inte heller någon feedback från arbetsgivarna, berättar Hussam Al-Homsi. (…)

Under året på Handels arbetade han samtidigt på Sjätte AP-fonden – tills ett erbjudande kom från Deloitte i Stockholm. En chans som förmedlades via rekryteringsföretaget Novare Potential, vars affärsidé är att sammankoppla nyanlända akademiker med svenska företag.

– Vi träffar många kandidater varje vecka som har stort driv, höga ambitioner och specialkunskaper inom sitt yrke. Många har kommit väldigt långt med sin svenska. Men de har inget kontaktnät. Många av våra kandidater söker jättemånga jobb men kommer aldrig till en intervju, berättar Farzad Golchin, grundare och vd för Novare Potential.

– Samtidigt finns många företag som har stora behov av att anställa, men har svårt att hitta till de här kandidaterna. Det är där Novare Potential kommer in. Vi ser oss själva som en bro mellan nyanlända och företagen, fortsätter han. (…)

I augusti 2017, bara två år efter att Hussam Al-Homsi kom till Sverige, började han jobba på Deloitte som konsult med frågor inom digitalisering, automatisering och produktlansering. Under ett år var han anställd på Novare Potential och i augusti i år tog Deloitte över hans anställning.

– Jag är väletablerad här nu, säger Hussam Al-Homsi. Jag har ett bra jobb, en lägenhet och ett kontaktnät. På jobbet pratar jag bara svenska och det har hjälpt mig att förbättra mitt språk. Mitt nya liv är här.

– Människor i Sverige är mer välkomnande än vad många tror. Många öppnar inte upp sig i början för att de inte vill ta risker. Men man måste lära känna människorna. Man måste förbi första barriären.

Läs hela artikeln >>

 

Dela

« »