Fastighetsbranschens affärskritiska innovationsfrågor

Publicerat 2017, 13 november

”Visste du att ett företag med starkt anpassad kultur- och innovationsstrategi har en 30% högre värdeökning än de med låg anpassning. Vissa skulle kalla det betydande.”

För andra året sätter Novare Leadership Academy samman den grupp av ledare och specialister i fastighetsbranschen som ska driva frågor om innovation, digitalisering och förändring – för fastighetsbranschen in i framtiden. I februari startar en ny omgång av populära Real Estate Innovation Program.

Vem i ditt nätverk passar in? Hör av dig till Mia Ritsfalk eller Alexander Lundberg med rekommendationer på personer i branschen som leder förändring och innovation.

Tips! För dig som driver innovations- och förändringsfrågor utanför fastighetsbranschen finns Cheetah – Disruptive Innovation Program. Välkommen att kontakta Helena Fogelmarck för mer information.

 

”Fastighetsbranschen är i förändring, vi behöver bli mer framåtlutade och innovativa”

Läs vad Henriette Johansson, marknadsområdeschef för Urban Escape/AMF Fastigheter och deltagare i Real Estate Innovation Program 2017 tar med sig från programmet.

Henriette Johansson är marknadsområdeschef för Urban Escape, ett kvarter mitt i Stockholm city där AMF Fastigheter skapar ett nytt stadsrum med kontor, restauranger, barer, hotell, torg och tak.

– Vi på AMF Fastigheter äger kvarteret Urban Escape, och jag är långsiktigt ansvarig för utvecklingen nu och framgent. Projektet drog igång 2011 och föddes utifrån vår företagsvision – att utveckla stadsrum där människor vill vara. Under projektets gång har vi intervjuat bland annat företagsledare och ungdomar för att förstå deras behov, och vårt mål är att skapa en spännande mötesplats för både jobb och fritid. Vi har kommit en bra bit på väg i utvecklingen av kvarteret och det planeras vara helt klart 2019.

Du är en av de första deltagarna i Novares nysatsning Real Estate Innovation Program, varför valde du att gå det här programmet för ledare i fastighetsbranschen?

– Hela branschen är i en förändringsfas, och vi behöver bli mer framåtlutade och innovativa. Som jag ser det sitter vi ”i samma båt” oavsett om man jobbar med bostäder eller retail och kontor som jag gör i rollen på AMF Fastigheter. Jag ville även knyta nya kontakter och ta del av framtidsspaningar från vår bransch, men också andra branscher i framkant.

Programmet startade i februari 2017 och avslutas nu i oktober. Vad tar du med dig från programmet?

– Det jag tar med mig är att vi branschkollegor har mer likheter än olikheter. Jag har även fått insikt i att vi har många likheter med andra branscher, till exempel när det kommer till vikten av kundfokus. Och vi har fått träffa många intressanta gästföreläsare, såsom Dariush Ghatan som pratade om vikten av att vara en bra arbetsgivare och ledare.

– Även nätverket i gruppen är värdefullt! Vi har fått chans att lära känna varandra och jag upplever att vi kan dela våra utmaningar och tankar på ett prestigelöst sätt. Jag ser att vi kommer fortsätta att dra nytta av varandras kunskaper, bland annat genom att göra studiebesök hos varandra.

Som en del i programmet åkte ni på en resa till en så kallad ”Smart City”. Under den första programmodulen fick ni en genomgång av några Smart Citys i världen och sedan genomfördes en omröstning där valet landade på Barcelona. Hur var resan?

– Den var otroligt proffsigt planerad! Alla företag, organisationer och universitet vi besökte var engagerade och bjöd på sig själva. Det var intressant att få med sig många olika perspektiv, till exempel kring utvecklingen av Barcelonas innovationsdistrikt 22@. Resan bidrog även till att vi som grupp fann varandra.

Om du fick göra en trendspaning, vilka frågeställningar kopplat till innovation inom fastighetsbranschen ser du är mest aktuella just nu?

– Digitaliseringen bubblar i alla branscher, och även kundfokus som jag nämnde tidigare. Vi behöver utgå mer från individens perspektiv för att förstå hur man vill arbeta och bo i framtiden. Jag upplever att vi traditionellt sett har varit lite bakåtlutade, men nu börjar vi blicka framåt och tänka nytt. En annan sak vi har pratat mycket under programmet är hur framtidens ledare i branschen kommer se ut och vad som krävs av oss.

Läs mer om Real Estate Innovation Program

Dela

« »