Ellen spanar
Stressintervjuer
Att hitta rätt kandidat för rätt roll kan vara en utmaning – stressintervjuer kan vara lösningen till en framgångsrik match. Dessa sätter kandidater ”på plats” med konfronterande eller obekväma frågor, och kan vara ett effektivt sätt att bedöma om kandidater kan hantera svåra och pressade situationer. Stressintervjuer är dock nödvändigtvis inte en trevlig upplevelse för kandidaten… Här kan du finna exempelfrågor utformade för tre olika taktiker: skrämsel, slumpmässighet och ointresse.
Rollbeskrivningar kan hindra företagsledare att lyckas
Sloan Management Review (SMR) har ställt sig frågan om varför företagsledare i genomsnitt endast sitter 5 år på sin post. Ledare på C-level-nivå kan uppleva att de får lämna sin roll när deras försök till att driva förändring och tillväxt inte överensstämmer med förväntningar – som inte alltid har beskrivits eller konkretiserats. SMR fann att svaret kan hittas i de ofta långa, komplicerade och otydliga rollbeskrivningar som redogör för rollens mål och ansvar, vilken kan hindra företagsledare att lyckas i sina roller. De förklarar att organisationer kan undvika detta genom att utforma meningsfulla och tydliga mått för framgång samt säkerställa att kandidaten verkligen besitter de förmågor och kompetenser som rollen kräver.
Är två VD:ar bättre än en?
Harvard Business Review visar att företag med två personer i spetsen – en VD och en vice-VD, kan uppnå signifikant bättre resultat än de med endast en VD. Detta gäller framförallt för stora, mångfacetterade företag som verkar i en snabbföränderlig kontext, där jobbet och ansvaret är komplext. En lyckad maktfördelning är dock beroende av bland annat ett starkt engagemang av båda parter för partnerskap, att de har kompetenser som kompletterar varandra, tydliga ansvarsområden och beslutsmandat, processer och verktyg för konfliktlösning, samt en stöttande styrelse.
Balans mellan effektivitet och work-life balance
Det är rekordhöga nivåer av rörlighet på arbetsmarknaden, vilket är ett resultat av pandemin som både medfört omvärderingar hos anställda när det kommer till prioriteringar men också drivit på möjligheter att arbeta på distans. Detta utgör en strategisk utmaning för dagens ledare – hur attraherar och bibehåller man talang? Enligt Sloan Management Review kan lösningen vara en väl genomtänkt balans mellan (kostnads)effektivitet och ”work-life balance”.
En faktor som kan bidra till denna balans är enligt forskning från Henley Business School, införandet av fyradagarsveckan. Världens hittills största pilot gällande fyradagarsveckan har just inletts där 3300 brittiska arbetstagare, på allt ifrån lolala restauranger till stora finansbolag, under 6 månader får testa på att jobba 80 % med 100 % lön, förutsatt att upprätthålla 100 % produktivitet. Fyradagarsveckan har tidigare visar på flertalet gynsamma effekter, bland annat ekonomiska besparingar, förbättrad produktivitet och kvalitét på arbete, men även att de anställda upplevs vara lyckligare och löper mindre risk för utbrändhet. Denna balans spiller märkbart över på finansbranchen. Exempelvis har Goldman Sachs meddelat att de nu erbjuder seniora medarberare ett obegränsat antal semesterdagar, och Citi Bank startar ett graduate-program i Spaniens Malaga där 40-timmarsveckor garanteras. Onekligen är worklife balace något som framstår som en allt mer betydelsefull rekryteringsnyckel.
– Ellen Bergstedt