Det goda omdömets arena
Att arbeta i en styrelse är förenat med ansvar och en vilja att påverka ett bolags nuvarande och framtida möjligheter. Ibland tar man beslut som man kanske inte ens själv kommer hinna få se resultatet av – vissa framgångar byggs trots allt mycket långsamt. Ibland går det dock undan och det gäller att hålla rodret även när det blåser kuling. Styrelsens arbete tenderar att vara väldigt varierat vilket självklart beror på att uppdraget: styra ett företag och en verksamhet i takt med tiden och under väldigt olika förutsättningar.
Inget företag är en solitär som i ensamt majestät kan växa och frodas – tvärtom ingår alla företag i stora sammansatta eko-system av andra företag, samhällen, politik, medarbetare, ägare med flera – något som blev extra tydligt under pandemin. Att samverka i detta eko-system är vitalt.
I denna nya miljö är det tydligt hur styrelsen är betydelsefull för ett företags framgång, medarbetarnas trygghet, samhällets sammanhållning, ägarnas riskvillighet och det ovärderliga system och ibland osynliga väv av kunder och leverantör som samlas kring ett bolag. Erfarenhet, omdöme och perspektivtäthet är guld värt i den nya tiden vi lever i och där är styrelsens sammansättning av största vikt.
You can’t create experience, you undergo it
― Albert Camus
Så vad är det så som förenar dessa personer som med framgång, integritet och ihållande fokus arbetar i bolagsstyrelser? Jo, ett gott omdöme. De är alla verksamma på en arena där just det goda omdömet är vägledande.
Generellt är svenska bolagsstyrelser bemannade med förståndiga och arbetsamma personer. Det goda omdömet, kryddat med en rejäl dos allmänbildning och erfarenhet, är kännetecknande, något vi ser dagligen i de kontakter vi har i både rekryteringar, styrelseutvärderingar och styrelseutbildningar.
Ett gott omdöme är något som ofta utvecklas över tid. Det skrivs ibland om hur styrelser ska föryngras – men ålder kan inte vara ett egenvärde. Att kunna värdera sin omgivning, analysera information och baserat på detta fatta självständiga beslut är det som utgör ett gott omdöme. Likväl som förmågan att inte uttrycka allt man tänker och att inte säga sådant man inte menar. Detta är en del av sådant som blir bättre med åren – tillsammans med perspektiv och distans. Kanske är det därför som den omvända ålderismen i bolagsstyrelser faktiskt inte bara är av ondo? Och kanske ska ålder inte vara en begränsning för någon – åt något håll.
– Marie-Louise Kjellström, Head of Novare Board Programs
Kontaktperson

Marie-Louise Kjellström
Arbetande styrelseordförande
marie-louise.kjellstrom@novare.se 070-109 81 90 Linkedin