Att skriva ett CV
Att skriva CV kräver eftertanke och att väga sina ord på guldvåg. För att få inspel på hur ett bra CV ska se ut samlade vi tre experter som tillsammans läst tusentals CV:n för ett samtal om konsten att sammanfatta sitt yrkesliv på några rader.
Ska man inleda med en sammanfattning om sig själv eller ska man gå direkt på sina erfarenheter?
DAVID Jag gillar en summering, det är trevligt. Förr tyckte jag det satte för mycket fokus på det personliga, då uppskattade jag mer faktabaserade CV:n. Nu vill jag veta mer om personen direkt i CV:t, men undvik floskler!
KRISTIN Jag håller med, det ger något mer med en sammanfattning, det finns en stuns om man får en initial bild av personen. Gör man det så har man också lyckats sammanfatta varför man är intresserad av det här jobbet. Det är en bra övning för den som är ute efter ett nytt jobb, att testa att sammanfatta sin egna profil.
CARINA Det var lite vad vi var inne på tidigare, att snabbt tala om vem man är, varför jag söker jobbet och vad jag kan bidra med. Och här finns också en varning för alla som tar sig utrymme att berätta att man redan på förskolan var ett ledarämne och sen fortsätter i fem sidor. Kort och kärnfullt är hemligheten här.
När man läser om hur CV:n ska se ut står det ofta att det ska vara max en sida och en teckenstorlek på 12 punkter – stämmer det?
CARINA Nej, det håller jag inte med om. Men samtidigt är det viktigt att man snabbt får en känsla för kompetens och personlighet. Det är viktigt att den som skriver CV:t snabbt fångar mitt intresse och då är kort och koncist bra.
KRISTIN Ja, pressa inte in allt på en sida. Tvärtom kan det vara en begränsning eftersom man kanske inte fångar upp all information som behöver finnas med. Fokus ska alltid vara på innehållet, sen blir det så långt som det blir.
DAVID Håller inte riktigt med, jag tycker absolut att man ska kunna få ihop det på en sida, oavsett om man jobbat i ett eller trettio år – det är en fråga om att destillera ner det till relevant fakta. Sen kanske en sida är att ta i men om jag ser ett CV på mer än två sidor, det ger ingen bra känsla.
CARINA Det håller jag med om. Det viktigaste är att rätt information kommer fram direkt – vad är det för kompetens jag har, vad kommer jag kunna bidra med och varför tycker jag att det här jobbet passar mig. Det direkta anslaget är viktigast, inte formatet. Ett CV ska ge mig som arbetsgivare svar på vem det är som söker, varför den gör det och vad den kan bidra med.
CV eller personligt brev – vad ska jag lägga mest fokus på?
KRISTIN Jag tittar först på CV:t. Sen kan det personliga brevet vara avgörande för vilka personer jag kommer ringa upp, de som har lyckats skapa det här lilla extra intresset. Men jag har svårt att bara titta på ett personligt brev, jag vill alltid se ett CV för en sammantagen erfarenhet. Så fokus på båda blir mitt svar.
CARINA Ja, någonstans vill man börja med att se ifall den kompetens och erfarenhet som jobbet kräver finns. Sen tycker jag inte det är bra om det saknas ett personligt brev, då har man inte lagt tid på att rikta ansökan efter just det här jobbet utan visar att det här CV:t skickar jag oavsett vilket jobb det gäller. Ett personligt brev som beskriver varför man vill ha det här jobbet tycker jag är väldigt värdefullt.
DAVID Jag håller med er bägge. Det jag skulle vilja lägga till är att om man som jag, som arbetar mycket med uppsökande verksamhet, brukar ändå lite längre in i processen be kandidaterna att skriva ett personligt brev. Då kan de sammanfatta varför de är relevanta för och intresserade av tjänsten.
Ska man anpassa sitt CV för den aktuella tjänsten eller vill ni se CV:t i sin helhet?
CARINA Anpassa tycker jag, det visar att personen har tittat på vad som krävs för rollen och hur det matchar med de egna erfarenheterna och kompe- tenserna. Det handlar hela tiden om att göra sig relevant för en viss roll. Det är något som jag som arbetsgivare ser och uppskattar.
KRISTIN Håller delvis med. Ibland behöver inte själva CV:t ändras så mycket. Har man gjort det kärnfullt och lyft fram sina spetskompetenser så räcker det eftersom man troligtvis söker jobb som är ganska liknande. Det personliga brevet däremot, det ska alltid anpassas efter tjänsten medan CV:t kan vara lite mer konstant. Men man kan minska ner texten i CV:t kring det som inte är relevant för tjänsten.
DAVID Jag håller inte med. Jag tycker att det är för mycket att lägga på kandidaten att veta vad i den tidigare historien som är relevant eller inte. Jag ser hellre att man har ett komplett CV men som är kort och kärnfullt.
Åker man ut på korrfel i CV?
KRISTIN Det skulle jag säga beror på vilken tjänst man söker. Vi hade nyligen en tjänst där vi sökte någon som skulle vara duktig på marknadsföring, skriva texter, ta fram content och då var det några kandidater som föll bort på grund av korrfel. Så ibland kan det vara ens fall. Sen så beror det som sagt på, ska man jobba i ett serviceyrke eller som säljare så tycker jag att ett eller två korrfel kan vara okej. Men en rekommendation är att alltid be minst en eller två personer läsa igenom ditt CV när du känner dig nöjd, man blir lätt blind för sin egna text.
DAVID Jag kommer från en värld där det tidigare var ett absolut no no om det dök upp ett stavfel någonstans. Men jag har ändrat mig, det ska inte vara exkluderande. Jag tycker man vill känna att personen har gjort ansträngningar och låtit någon annan ha läst igenom CV:t, det kan fortfarande ha smugit sig in fel. Jag tycker man får bedöma från fall till fall. Den insats man lagt ner på att skriva sitt CV är det som räknas, om man är nyanländ eller har dyslexi – all respekt för att det kan vara korrfel. Det är snarare de fallen där man märker att det är skrivet med minimal ansträngning, det reagerar jag på. CARINA Jag har samma erfarenhet som dig David. Sen är det ju relativt. Om man ser att det är ett enstaka fel någonstans är en sak men om det är dåligt språk i ansökan så ger det mig en viss bild. Sen är frågan om det ska betyda att man inte blir kallad på intervju, det beror ju helt på vilken tjänst det gäller. Man kan också säga att det här kan vara något av en generationsfråga, när jag frågar några av mina yngre kollegor på SAS så säger de att de inte bryr sig alls om stavfel.
Ska man vara personlig i sitt CV?
DAVID Ja!
KRISTIN Absolut!
CARINA Här är vi eniga! Anledningen till det är att man någonstans vill se personligheten och se personen i ett större sammanhang än bara det rent yrkesmässiga. Det får man när man beskriver vad man vill och vad man gör när man inte jobbar.
KRISTIN För en person som är yngre och inte har lika mycket erfarenheter och kvalifikationer att lägga på sitt CV så blir fritidsintressen och liknande viktigt att lyfta fram. Om man är aktiv i någon sport eller idrott, så blir det en parameter, man ska absolut inte stryka sådant ur sitt CV.
CARINA Det säger också någonting om varför en person har tagit de olika stegen i sitt yrkesliv. Varför valde du den här utbildningen? Varför lämnade du det ena jobbet för att gå till det andra? Man får en känsla för resonemanget bakom besluten om man är lite mer personlig och uttrycker sina ambitioner och vart man är på väg.
Hur ska man skriva sitt CV, i löptext eller i punktform?
KRISTIN I löptext är trevligt tycker jag, sen så tycker jag att ett CV kan vara i punktform också men det kan inte bara vara staplar. Det kan vara tydliga punkter men med lite längre meningar som inte bara säger ”personalansvar för tre personer”. Jag satt och kikade på några CV igår och det var väldigt mixat, några var med tydliga punkter och några mer i löptext och det var inte så att jag valde bort någon av dem. Återigen, det är innehållet som är viktigast och inte formen.
DAVID Jag håller med, gärna löptext. Tidigare ville jag ha ett helt kortfattat CV i punktform men nu läser jag hellre korta och spänstiga texter.
CARINA Ja, man får en bättre känsla för personen. Det har varit lite genomgående i det här samtalet, att få fram det som är mellan raderna. Det är en utmaning att skriva sitt CV, för vi säger att å ena sidan ska man vara kort och koncis men å andra sidan ska man få fram sin bakgrund och så ska det broderas ut. CV-skrivningskurser är kanske något som borde erbjudas! När man läser det här kan man säkert undra hur man ska balansera kort, koncis, lite målande, personlig och samtidigt få med allt det formella.
DAVID Ja det är svårt men samtidigt är det inte ett orimligt krav. Oavsett om man är 16 år eller 56 så är jobbsökande någonting man ska ta på allvar. Jag tycker man får ha två tankar i huvudet samtidigt som kandidat och försöka hitta en bra balans för just det aktuella jobbet. Ett tips är att ha ett ”master-CV” där man lägger in precis allt man gjort och sen utgå från det när man gör sitt CV, då kan man vikta det efter det aktuella jobbet.
KRISTIN Jag tror att utmaningen i att skriva ett CV kan vara precis lika stor, oavsett om man är 18 år eller för en person som har jobbat många år och som kanske aldrig har behövt skriva ett CV innan. Det är också någonting att ta med sig att det är bra att uppdatera sitt CV då och då även om man inte söker nytt jobb just nu.
CARINA Ja det är en bra idé, ditt CV är väldigt viktigt, kanske viktigare än vad man tror. Det är inte bara ett papper i mängden, det har en avgörande betydelse för hur det går i ditt jobbsökande så lägg tid på att få det bra!
Hur ska man tänka kring personnummer och foto i sitt CV?
DAVID Absolut inte hela ditt personnummer, verkligen inte. Det är klart man kan ha med de sex första siffrorna om man vill men det är inget krav. Bild kan vi nog tycka lite olika om, jag ser gärna ett foto för att få en bättre helhetsbild.
CARINA Jag ser hellre ett CV utan foto. Jag tror att man påverkas för mycket, ser den här personen trevlig ut, istället för att fokusera på erfarenhet och kompetens i första hand.
KRISTIN Jag tycker det här är en jättesvår fråga och något som vi pratar mycket om på Novare. Det är alltid trevligt att få en bild men det är som du säger Carina, jag tror att man har många omedvetna tankar och det är viktigt att ha i bakhuvudet när man läser ett CV med bild. Om det är en person som ser trevlig och glad ut så kan man lätt tro att man känner den här personen lite mer än vad man gör. Men det är valfritt tycker jag om man ska ha en bild eller inte. Det viktiga att tänka på om man lägger med en bild är att den är professionell. Jag tycker vi ser många mobilbilder idag som är tagna i de mest märkliga miljöerna och det går bort direkt.
Hur mycket ska man satsa på färg och form i sitt CV?
CARINA Jag tycker, och jag är nog lite traditionell i det här, att håll det enkelt. Jag vill ha svar på mina frågor: Vem är du? Vad vill du? Varför har du sökt det här jobbet? Så för mig går inte färg och form hem, det är inte det som gör att du kommer på intervju.
KRISTIN Jag håller med Carina, men sen finns det undantag. Ska man söka ett jobb som kräver kunskap inom design så blir CV:t lite som ett arbetsprov. Vi har haft situationer där vi sökt efter just designkompetens och fått in CV:n som inte höll måttet rent designmässigt, de kom inte till intervju. Men för den stora majoriteten – krångla inte till det. Använda hellre en enkel mall om du inte vet hur du ska göra.
DAVID Precis, enklast möjliga mall räcker långt för de allra flesta tjänster.
Har Linkedin tagit över CV:ts roll?
KRISTIN Jo, det är nog sant till viss del. Jag har svårt att se att den yngre generationen ska sitta med worddokument och göra om till PDF för att sen ladda upp det till oss rekryterare. Det är för många steg när det redan finns på Linkedin. Men det bygger samtidigt på att man har en bra och välskött sida med rätt innehåll och information. Du kan inte ha en Linkedin-sida med bara arbetsplats och titel och kalla det för ditt CV.
DAVID Jag håller delvis med. Det är en förskjutning som är välkommen. Inom ett par år så är det Linkedin eller någon annan plattform som är primär. Men det finns fortfarande ett behov av att ha en egen, icke-officiell sammanfattning av vad man gjort där man kan utveckla texten lite mer och som kanske inte ska spridas till en större grupp. Så det finns plats för CV under ett antal år till, tror jag.
KRISTIN Det kan jag hålla med om. Sedan ser vi också utvecklingen att många börjar skicka in ansökan via sina mobiler, då har man inte alltid sitt CV tillhanda. Det är lättare att koppla samman ansökan med sitt Linkedin-konto och skicka ett mer utvecklat CV om man går vidare. Det ska vara enkelt och smidigt att söka jobb och då tror jag att man måste förenkla själva processen.
CARINA Jag är enig med dig Kristin. Utvecklingen går mot snabbare och smidigare processer och där hänger inte alltid CV:t med. Men det måste också utvecklas hur CV:t ser ut på Linkedin, det är väldigt traditionellt och styrt i ett strikt format. Jag vill ju se personligheten som man får i ett CV, när någon lagt ner tid och energi på att sammanfatta sitt yrkesliv.
Läs magasinet här >>
Ladda ned magasinet
Ladda ned