+46 8 463 23 00

Andreas Stefansson tillförordnad generalsekreterare på Afghanistankommittén

Publicerat 2017, 24 maj

Svenska Afghanistankommittén, SAK, arbetar på den afghanska landsbygden med bland annat hälsovård, flickors rätt till utbildning, barnmorskeutbildningar och rehabilitering för personer med funktionsnedsättning. Som högsta chef för organisationen blir Andreas Stefansson ansvarig för en verksamhet med 5100 medarbetare och en budget på 330 miljoner. Han kommer att vara placerad i Stockholm, med Kabul och Afghanistan som andra arbetsplats.

–Det här ska bli jätteroligt. Jag känner starkt för såväl Afghanistan som SAK och ser det som en stor förmån att få arbeta med organisationen igen, säger Andreas Stefansson.

Andreas Stefansson har mångårig erfarenhet av biståndsarbete, ledarskap och demokratiutveckling på lokal nivå. Han är delvis uppväxt i Sydasien och har tidigare arbetat för SAK under många år, senast som landchef i Afghanistan 2011-2013 och biståndssamordnare på kansliet i Stockholm 2014.

Han lämnar en tjänst som konsult på Sveriges Kommuner och Landstings internationella arbete, där han arbetat med att stärka förvaltning bland lokala myndigheter i Irak, Kenya och Libanon. Andreas Stefansson efterträder Anna-Karin Johansson som varit SAK:s generalsekreterare sedan 2013.

–Jag är mycket nöjd med att Andreas Stefansson tackade ja till uppdraget som tillförordnad generalsekreterare. Andreas många år på SAK och erfarenhet av utvecklingsarbete i konfliktdrabbade länder är en stor tillgång för oss, säger Peder Jonsson, ordförande i Svenska Afghanistankommittén.

Svenska Afghanistankommittén finns på den afghanska landsbygden och jobbar mot fattigdom och konflikt. Av 5100 anställda är över 99 procent afghaner. Oavsett regim, krig eller bristande säkerhet har vår verksamhet pågått i 35 år. I de skolor vi driver är över hälften av eleverna flickor. Vi utbildar barnmorskor och sjuksköterskor i ett samhälle där mödra- och barnadödligheten är mycket hög. Vi stöttar de svagaste grupperna så att de kan göra sina röster hörda och delta i beslut som rör dem själva.

Anna Ek, pressekreterare SAK

« »