Alice spanar – vidareutbildning, Alibaba och Learn with Facebook

Publicerat 2018, 19 november

Den här veckans spaning handlar om:

  • Företag som investerar i vidareutbildning
  • Alibaba som slår nytt Singles day rekord
  • Facebook börjar med e-learning
  • Röstteknik som inte funnit sitt rätta kall

Boeing, Disney och Accenture har senaste året investerat mångmiljonbelopp i att omskola sina medarbetare. För fjärde året i rad ökar Accentures investering i sina medarbetare. Är investering och utveckling av teknisk kompetens tillräcklig för att matcha behovet hos företagen? Enligt MIT planerar endast 3 % av företag att investera i vidareutbildning av medarbetarna de kommande tre åren.

In a tight labor market, employers are investing in their existing workforce.

***

Singels day är Kinas motsvarighet till Black Friday. Dygnet går ut på att sälja så mycket produkter som möjligt. I år slog Alibaba försäljningsrekord och sålde de första 1,25 minuterna för 1 miljard dollar, sammanlagt under hela dygnet sålde de för 30,8 miljarder dollar. En ökning på 27 % från året innan. Ur ett hållbarhetsperspektiv, köper vi bara för köpandes skull? Hur länge kommer det har beteendet och behovet att finnas?

Alibaba sets new Singles Day record with more than $30.8 billion in sales in 24 hours

***

Facebook lanserade i tisdags sin nya utbildningsportal, Learn with Facebook. Den ska fokusera på utbildning för professionell utveckling som kurser i marknadsföring eller liknande. Detta är ännu ett steg i Facebooks strategi att närma sig LinkedIn som plattform.

Facebook takes on LinkedIn as a career portal with e-learning, expanded mentorship and jobs features

***

Röstgränssnitt har tagits in snabbare än någon annan teknik i historien. Trots sin snabba utveckling, har tekniken ännu inte blivit en del av vår vardag. I framtiden hoppas företagen att människor ska börja handla på nätet med hjälp av röstassistenter. Google Home och Alexa kommer i framtiden att vara ett minne blott, då alla tekniska apparater, t ex TV eller micro, kommer vara utrustade med sina egna röstassistenter. Techföretagen är fortfarande i tidigt stadium när det kommer till röstigenkänning, men förväntningarna är skyhöga.

Voice tech like Alexa and Siri hasn’t found its true calling yet: Inside the voice assistant ‘revolution’

Dela

« »